Ako hoćete da promenite vakcinu, ne pravite ovu najčešću grešku

Od kada je počela vakcinacija, bilo je dosta onih koji su menjali odluku kojom vakcinom da se vakcinišu, a kako neki od njih još nisu pozvani, veruju da je to zbog toga što su slali novu prijavu sa željom da to bude vakcina drugog proizvođača. Ovo nema veze sa istinom jer, kako kažu u Kancelariji elektronske uprave, na odluku koga će kad da pozovu utiču isključivo godine i to da li pripada jednoj od prioritetnih grupa.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: shutterstock/Rido
Foto: shutterstock/Rido

Broj doza (vakcine i revakcine zajedno) od 17.2.2021.

Sinofarmova 907.617 doza.

Fajzer/Biontekova 68.348 doza.

Sputnjik V 40.309 doza.

"Dakle, ako neko promeni odluku, a prethodno je popunio prijavu, na primer, za Astrazeneku, dovoljno je da ode na link koji je dobio u mejlu i promeni interesovanje. Biće pozvan kad dođe na red, zavisno od godina života i prioriteta da dobije onu vakcinu za koju se poslednju prijavio", kažu za B92.net u E-upravi.

Kada odete na link i kliknete na opciju da izmenite prijavu, dobijete ipak još jedan dokument koji izgleda kao da ste popunili novu prijavu. Tamo u polju za proizvođača upisujete onog za koga ste se, u međuvremenu odlučili.

Prema podacima Vlade RS, i dalje vlada najveće interesovanje za vakcinu kineskog proizvođača, što se može zaključiiti iz broja doza koje su do sada utrošene (907.617). Slede Fajzer/Biontekova vakcina, pa sputnjik V. Ovakav odnos ne iznenađuje s obzirom na to da je Srbija do sada i dobila najviše "Sinofarmovih" vakcina.

Podsećamo da su prema operativnom planu za imunizaciju Instituta "Batut" predviđene tri faze vakcinacije u kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 1,75 miliona građana Srbije, a već smo na oko milion vakcinisanih.

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od prenošenja infekcije i zaposleni u domovima za stara lica i ustanovama socijalne zaštite. U ovoj fazi biće vakcinisani i starije uzrastne grupe stanovništva: osobe starije od 65 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, osobe starije od 75 godina u opštoj populaciji, osobe u starosnoj grupi 65-74 godine u opštoj populaciji sa višestrukim faktorima rizika i korisnici ustanova socijalne zaštite (osim domova za stara lica) u kojima je otežano ili nemoguće sprovođenje nefarmakoloških mera prevencije i suzbijanja.

Foto: Depositphotos/AlexLipa
Foto: Depositphotos/AlexLipa

Pročitajte još:

Dr Srđa Janković otkrio da li Krizni štab razmatra pooštravanje mera

Kad umor traje više od šest meseci, onda se radi o ozbiljnom sindromu koji nije za psihijatra VIDEO

U drugoj fazi, koja obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva, biće obuhvaćene starije uzrasne grupe koje nisu obuhvaćene u prvoj fazi, osobe sa komorbiditetima koje ne spadaju u starije uzrasne grupe stanovništva, kao i zaposleni u određenim ustanovama od značaja za funkcionisanje društva.

Ukoliko se obezbede količine vakcine veće od potreba za vakcinaciju ciljnih grupa planiranih u prve dve faze imunizacije, plan se proširuje na treću fazu, koja bi trebalo da obuhvati do 50 odsto ukupnog stanovništva Srbije.

Prioriteti se određuju naknadno, na osnovu novih saznanja o toku epidemije, imunogenosti vakcine, kao i na osnovu dostupnih količina vakcine.

U ovoj fazi trebalo bi da budu vakcinisani zaposleni u obrazovnim ustanovama sa manjim rizikom od transmisije virusa (osnovne škole), esencijalno osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi, zaposleni na proizvodnji vakcina i u laboratorijama na mestima sa visokim rizikom za infekciju, kao i osobe koje su usled svog socijalnog statusa u povećanom riziku od infekcije, jer ne mogu da obezbede fizičku udaljenost:

1. migranti i tražioci azila u kolektivnom smeštaju;
2. grupe osoba koje žive u nehigijenskim naseljima;
3. beskućnici i osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu;
4. osobe starije od 50 godina na izdržavanju krivičnih sankcija..

U praksi se ipak nisu striktno pridržavali plana imunizacije. Nakon vakcinacije zdravstvenih radnika, prešlo se na vakcinaciju starijih osoba i onih sa rizikom od težih oblika obolevanja, ali su na red došli i mlađi od 65 godina starosti koji nemaju hroničnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu