Brazilski soj koronavirusa registrovan u Hrvatskoj: Pronađen u jednom uzorku iz Zagreba

U Hrvatskoj je prvi put identifikovana brazilska mutacija virusa SARS-CoV-2, objavljeno je danas u Zagrebu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2021.

11:13

Brazilski soj koronavirusa registrovan u Hrvatskoj: Pronađen u jednom uzorku iz Zagreba
Ilustracija/Foto: Horth Rasur/Shutterstock

To je rezultat rada naučnog tima iz Laboratorije za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković". Kako je saopštio Institut, od ukupno 50 analiziranih uzoraka prikupljenih u poslednja tri meseca, tim pod vođstvom Olivera Vugreka pronašao je u jednom uzorku mutaciju u proteinu na šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno u varijanti B.1.1.28.

Prikupljeni su uzorci iz Zagreba, Čakovca i Osijeka, a brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba. Taj uzorak je uzet 30. januara.

U uzorku nije potvrđeno prisustvo mutacije britanskog soja.

U Hrvatskoj su tokom prošle nedelje potvrđene i mutacije britanskog soja virusa, a do sada je potvrđeno 11 ovakvih slučajeva.
Ilustracija/Foto: CKA/Shutterstock
"Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, poput one u južnoafričkoj (B.1.351) i brazilskoj (B.1.1.28) varijanti", navodi rukovodilac istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković" dr Oliver Vugrek, koji je dodao:

"Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegovog ponašanja, stručnjaci mogu da ustanove zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom, kao i zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti da li određeni soj ima sposobnost da izbegne otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima i utvrditi da li ima određeni soj virusa sposobnost da razvije smanjenu osjetljivost na terapiju".

U Hrvatskoj su nedavno potvrđeni prvi slučajevi britanske mutacije koronavirusa, iz uzorka uzetog na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, prenosi Jutarnji.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: