"Vakcina sputnjik V bezbedna i za starije od 60 godina"

Vakcina "sputnjik V" bezbedna je i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina, poručio je danas ministar bez portfelja Nenad Popović, te istakao da je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju ruske vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 11.02.2021.

09:50

Ilustracija/Foto: PhotobyTawat/Shutterstock

Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Rusije, naveo je da su na tom sastanku, na kome su prisustvovali stručnjaci iz instituta "Gamaleja" i drugih struktura, dobili sva razjašnjenja, sva zvanična pisma i dokumentaciju koja potvrđuje da su vakcine "sputnjik V" bezbedne za građane starije od 60 godina još od 25. decembra prošle godine i da mogu da se koriste odmah.

"Mi smo svu dokumentaciju prosledili nadležnima u Republici Srbiji i vrednim radom svih stručnjaka u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i stručnjaka u Torlaku, noćas su donesene sve dozvole kako bi vakcinu 'sputnjik V' od danas mogli koristiti svi građani stariji od 60 godina", naveo je Popović.

U Beograd danas stižu ruski stručnjaci, koji idu u Institut "Torlak" da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje vakcine "sputnjik", čija prva faza podrazumeva dobijanje supstance iz Rusije, a punjenje u ampule, pakovanje i distribuciju u Srbiji, dok druga faza znači pun ciklus proizvodnje u Srbiji.

Popović je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju, ali da je potrebno da se vide tehničke i tehnološke mogućnosti Instituta "Torlak".

"Najvažnije je imati stručne ljude, to Srbija ima, Torlak ima stručnjake", ističe ministar.

Napominje da za drugu fazu proizvodnje to nije dovoljno i da je potrebno da se nabavi adekvatna oprema, koja danas nedostaje u svetu.
Ilustracija/Foto: depositphotos/DragonImages
"Potrudićemo se da do decembra sva ta oprema bude u Srbiji, ali prvu fazu možemo da pokrenemo možda već za tri meseca. To ćemo znati posle današnjih i sutrašnjih razgovora sa stručnjacima iz Rusije", kaže Popović.

Nada se da će Srbija uspeti za dva do tri meseca da vakcinu distribuira iz Torlaka, ne samo po Srbiji, nego i po celoj Evropi, a za devet do 10 meseci da će imati pun ciklus proizvodnje vakcine "sputnjik" u Srbiji.

"Mi smo jedina evropska zemlja koja bi proizvodila tu vakcinu u Evropi, pored Rusije", navodi Popović, prenosi RTS.

Podseća da je Srbija prva u Evropi krenuli u pregovore sa Rusijom.

"Vidite sada da i Nemačka i Austrija i Češka i druge zemlje žele da proizvode rusku vakcinu, ali Rusi su Srbiju stavili na prvo mesto", ukazuje ministar.

Napominje da je Rusija čak i u dostavi vakcina Srbiju stavila na prvo mesto.

"Nadam se da ćemo do kraja marta meseca dobiti svu količinu od dva miliona vakcina", kaže Popović.

"Nama su rekli decidirano da ćemo u svim dopremanjima vakcine biti na prvom mestu i po količinama i po vremenu", ističe ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: