Testovi na koronu ponovo u apotekama, ali opet isto; "Ne koristite ih sami"

U privatnim apotekama u Beogradu ponovo su se pojavili brzi testovi na koronu, iako su pre nepuna dva meseca naglo povučeni iz prodaje. Cena ovih novih varira između 1.200 i 1.600 dinara, a rezultat bude gotov za 15 do 20 minuta. U zavisnosti od proizvođača, neki se rade iz nosa, a neki iz pljuvačke i uz svaki, naravno, ide uputstvo, bez obzira na to što u Agenciji za lekove i medicinska sredstva apeluju na građane da ih ne koriste sami.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Depositphotos, fotoquique
Foto: Depositphotos, fotoquique

Pročitajte još:

Gojković: "Blago rečeno došlo je do nesporazuma. Ne testirajte se sami"

Srbija na drugom mestu po smrtnosti od raka pluća: Tokom 2020. čak 25 odsto manje novoobolelih

Na primeru Izraela je najbolje pokazano koliko je vakcina delotvorna

Oksford i Astrazeneka: Naša vakcina je efikasna 76 odsto tri meseca nakon prve doze

"Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je u međuvremenu odobrila više stotina raznih testova na testiranje na koronavirus, ali ni jedan da ga koriste pacijenti, već isključivo za upotrebu od strane zdravstvenih radnika. Mi, svakako ne odlučujemo o tome ko treba da koristi te testove, več isključivo proizvođač koji nam onda dostavlja dokumentaciju i dokaze koje mi proveravamo i na osnovu toga dajemo dozvolu, ali svakako nismo odobrili ni jedan za privatnu upotrebu", kaže za B92.net Pavle Zelić iz Agencije.

Podsetimo, pre dva meseca su se u "Apotekama Beograd" našli u prodaji brzi antigenski testovi za kojima je nastala pomama jer su koštali 1296 dinara i laki su za korišćenje. Dva dana kasnije pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković objasnio je da je došlo do nesporazuma i da su ti testovi planirani isključivo za kvalifikovano zdravstveno osoblje, a ne pojedinačno za građane. Inspekcija je odmah izašla na teren i oni su svi povučeni iz prodaje.

Pitali smo direktorku "Apoteke Beograd" Jasminku Bjeletić da li u njihovim apotekama sada ima testova na kovid 19, ali je kategorično odgovorila: "Nemamo".

Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Navodno visoka pouzdanost

Pouzdanost testova napravljenih u Kini i Južnoj Koreji bila je 98 posto, a ovog 'novog' koji se uzorkuje iz pljuvačke je 94,2 odsto.

Lak za upotrebu

Test proizvođača Hanzou prodaju u jednoj privatnoj apoteci za 1296. dinara i radi se iz nosa. Rezultat bude gotov za 15-20 minuta. Drugi test "PCL COVID19 Ag Gold Saliva" se prodaje u drogerijama, ali i u susednoj Crnoj Gori. On takođe ne detektuje antitela, već to da li ste zaraženi koronom, ali iz pljuvačke. U roku od 10 minuta daje pouzdane rezultate, ali je zato i skuplji - 1600 dinara.

U uputstvu proizvođača stoji da je ovaj test namenjen za profesionalnu upotrebu, ali je dato i precizno uputstvo:

Potrebno je 30 sekundi tamponom sakupiti pljuvačku na vrhu jezika, a potom natopljen tampon staviti u epruvetu s reagensima, zatvoriti i okretati epruvetu 10 puta gore-dole.

Potom nekoliko kapi (ne manje od 2-3) iz epruvete naneti na mesto za uzorak na test kartici i sačekati 10 -15 minuta. Ako se pojave dve crvene linije – test je pozitivan, a negativan u slučaju crvene linije u predelu tačke "C".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu