Vakcinisan, pa se razboleo – moje iskustvo sa sputnjikom V

Sergej Satanovski, dopisnik DW iz Rusije, učestvovao je u novembru u testiranju vakcine sputnjik V. Nakon vakcinacije došao je u kontakt sa koronavirusom. Ovo su njegova iskustva.

Zdravlje

Izvor: dw.com

Ponedeljak, 01.02.2021.

16:07

Vakcinisan, pa se razboleo – moje iskustvo sa sputnjikom V
Ilustracija Foto: shutterstock, OrelPhoto

Paralelno s vakcinacijom, u Rusiji je u toku treća faza testiranja cepiva sputnjik V. Među dobrovoljcima je bio i dopisnik DW Sergej Satanovski. On je u decembru primio prvu, a kasnije i drugu dozu vakcine. Ispitivanje ruske vakcine sputnjik V zvanično neće biti okončano do maja ove godine, ali Satanovski je odlučio da sazna šta je s njim i obavio je test na antitela.

Pre testiranja na antitela bio sam dobro, prošao sam obe vakcinacije bez neželjenih efekata. Za Novu godinu otputovao sam kod moje 74-godišnje bake koja živi u blizini Sankt Peterburga. Iako nisam imao simptome, na dan polaska uradio sam PCR-test i bio je negativan.

Moja baka se pre godinu dana preselila iz Sankt Peterburga na selo i otada izbegava grad zbog pandemije. Kuću na selu greje na drva, a jednom nedeljno odlazi u kupovinu do najbližeg grada u kojem živi oko 17.000 ljudi. Ali ni selo 300 kilometara udaljeno od Sankt Peterburga nije pošteđeno korone.

Baka je počela da kašlje prvog dana Nove godine, a to se nastavilo i sutradan. Najpre smo pomislili da se, zbog niskih temperatura, prehladila. Trećeg januara sam se vratio u Sankt Peterburg i tada mi je temperatura porasla na 37,4, a počelo je i da me boli grlo. Iste simptome imala je na selu i moja baka.

Vedrana Rudan se vakcinisala u Beogradu: "Što je ovo? U Srbiji švedski stol krcat cjepiva?"

Kod mene su simptomi nestali već nakon dva dana, ali su kod bake i dalje bili tu. Pozvala je lekara koji joj je uradio PCR test – i bila je pozitivna. Hospitalizacija nije bila potrebna, ali tok bolesti je bio prilično težak: tri nedelje uz temperaturu, slabost i visok pritisak. I ja sam ponovo uradio PCR test i on je ponovo bio negativan. Prilično velika količina antitela

Vadim Linjev, direktor laboratorija bolnice Šadkevič, u kojoj sam vakcinisan, kaže da je za tok bolesti presudne količina virusa kojom je telo zaraženo. Ako se vakcinisani pacijent zarazi manjom količinom virusa, moguće je da neće ni primetiti zarazu, a kod veće količine virusa i jače zaraze, vakcina ublažava tok bolesti.

U mom slučaju dogodilo se tačno to: suočio sam se s velikom količinom virusa, ali tok bolesti je bio blag zahvaljujući antitelima. Mojoj baki je bilo gore nego meni. U međuvremenu je i ona dobila negativan rezultat na PCR testu i oporavlja se.

Nekoliko dana nakon što sam se vratio iz Sankt Peterburga, testirali su me na antitela i sledećeg dana sam dobio rezultat: 310 relativnih jedinica po mililitru krvi. To je vrlo dobro, pomislio sam. A to je potvrdio i Dmitrij Denisov, direktor moskovske laboratorije Heliks: "Imate prilično visok nivo antitela u poređenju s drugim vakcinisanim ljudima ili onima koji su se oporavili od kovida 19".

Jedno je sigurno: antitela koja su pronađena na meni rezultat su vakcinacije. Ona ne bi mogla da se formiraju toliko brzo i u tolikoj količini da nisam vakcinisan, odnosno da su mi u okviru testiranja ubrizgali placebo.
Foto: Depositphotos/valuavitaly
Da li vakcina sprečava bolest?

Denisov kaže da imuni odgovor na istu vakcinu može da se razlikuje od čoveka do čoveka.

"Odgovor imunog sistema zavisi od mnogo faktora: od drugih pridruženih bolesti, od novih infekcija, od prehrambenih navika i individualnih karakteristika", kaže direktor Heliksa.

Ipak, ne može se sa sigurnošću reći da li količina antitela koju ja sada imam pruža stopostotnu zaštitu od koronavirusa.

"To se ne može reći prvenstveno zato što je vakcinacija u svetu tek započela i postoji veoma mali broj kliničkih ispitivanja efekata vakcinacije", objašnjava Denisov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: