Da li ćemo na vreme dobiti i revakcinu? Direktorka RFZO daje odgovor VIDEO

Srbija je definitivno najbolja po vakcinaciji kako u regionu tako i u Evropi i država je na vreme obezbedila i vakcinu i revakcinu, za razliku od Velike Britanije, koja to nije uradila, poručila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2021.

08:58

Da li ćemo na vreme dobiti i revakcinu? Direktorka RFZO daje odgovor VIDEO
Foto: Printskrin TV Prva

"Nekoliko faktora je na to uticalo. Prvo na vreme smo počeli pregovore i nijednu ponudu nismo shvatili površno i neozbiljno, nego smo pregovarali od starta sa svima i svi su nam bili podjednako važni. U pregovorima smo išli do poslednjih detalja i nismo odustajali čak ni onda kada je zaista delovalo da nećemo uspeti, pričamo za pojedine pregovore", navela je ona, te dodala:

"Ono što je jako važno je odluka da se obezbede sve vakcine, a cilj je bio da bi naši građani mogli da biraju i da bi imali dovoljne količine. Ono što je vrlo bitno jeste okretanje tržištima van Evrope kao što su Rusija i Kina".

Na pitanje da li će svi građani na vreme dobiti i revakcinu, ona je dogovorila potvrdno.

"To je zaista ono o čemu smo na vreme razmišljali, tako da svi koji su vakcinisani nemaju potrebe da brinu biće revakcinisani. Nema razloga da razmišljaju ni oni koji nisu vakcinisani i za njih će biti dovoljno. Po tome i načinu organizacije možemo da se pohvalimo", istakla je.

Ona je rekla da o datumima kada će stići i ostale vakcine ne može da priča, ali da se očekuju dodatne količine svih vakcina.

"Ono što je važno neće doći do prekida vakcinacije, nastaviće se, imamo dovoljne količine. Potpisani su ugovori za 11 miliona, tu ne stajemo, idemo dalje. Ono što je važno je okretanje tržištima van EU, kao što vidite, Evropa upravo sada vapi za tim vakcinama", istakla je.

O neželjenim rekcijama na vakcine je rekla:

"Razvojni put svakog leka i vakcine podrazumeva pretklinička i klinička ispitivanja. U kliničkim ispitivanjima ispituje se i efikasnost i bezbednost vakcine i najvažnija je vakcina koja je i efikasna i bezbedna, a mi nismo uvezli nijednu vakcinu koja je procenjena kao da nije dovoljno efikasna i bezbedna. Efikasnost podrazumeva kako deluje vakcina, a bezbednot upravo te neželjene reakcije", navela je.

Neželjene reakcije na mestu uboda kao što su bol, otok su očekivane, istakla je te dodala, da pored tih reakcija su očekivane i mučnine, neke blage temperature, povraćanje, glavobolja.

"U ovim do sada datim vakcinama bilo je ukupno 65 neželjenih reakcija i sve su bile očekivane. Nijedna reakcija nije bila neočekivana, niti je dovela do životne ugroženosti pacijenata", objasnila je Sanja Škodrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: