Pulmolog: "Sindrom koji se javlja kod dece posle preležane korone može da izazove smrt" VIDEO

Direktor novopazarske bolnice tvrdi da smrt devojčice nema veze sa koronom. U Zagrebu je, međutim, pre nekoliko dana potvrđeno da je dečak od 11 godina preminuo od multisistemskog upalnog sindroma, koji je zapravo posledica kovida.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Subota, 30.01.2021.

10:33

Pulmolog:
Foto: Printskrin/Prva TV

"Smrt ovog deteta bih vezala za multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja kod dece (MIS 3), ali se javlja i kod odraslih. Deca od uzrasta bebe do 12 godina, a najčešče deca oko osme godine kao posledicu koronainfekcije posle nekoliko nedelja mogu da dobiju zapaljenje brojnih organa. To je, u stvari, pojačan imunološki odgovor tog malog organizma na koronavirus. To je dokazivano u Engleskoj i Americi. U krvi te dece se nalaze antitela protiv koronavirusa. To znači da su ta deca mogla da imaju kovid bez ikakvih bitnih simptoma, da su napravila antitela i da je kao posledica toga posle 2 ili 6 nedelja mogao da nastane jedan vrlo ozbiljan, problematičan tok bolesti", naglašava pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

Ta deca, kako kaže, dobijaju temperaturu, ospu, groznicu i ubrzanje srčanog rada, otkaz srca, imaju prolive, crvene krvave sluzokože, promene po očima... Nešto slično tome se zove kavasaki sindom, ali te promene uglavnom zahvataju krvne sudove.

"U 1 odsto se dešava smrtni slučaj. Čak nekad mora da se stavi i mehaničko veštačko srce da bi ta deca uspela da se spasu. Kod preminulog deteta u Zagrebu je, osim antitela nađen i pozitivan virus u PCR-u".

Šta dr Radosavljević savetuje roditeljima saznajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: