Stigao i u Srbiju: "Realne mogućnosti" da je novi soj koronavirusa smrtonosniji?

Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u kontaktu su sa svojim britanskim kolegama i na osnovu podataka o novom soju koronavirusa nagovestili da bi nova varijacija korona virusa, koja je označena kao varijanta B.1.1.7, mogla biti smrtonosnija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U izveštaju koji je nedavno objavljen u Velikoj Britaniji, navodi se da postoje "realne mogućnosti" da je kod zaraženih novim sojem koronavirusa uočena veća stopa smrtnosti.

Iako podaci nisu definitivno potvrdili veću smrtnost, premijer Velike Britanije Boris Džonson je izjavio da "postoje neki dokazi da je novi soj koronavirusa u vezi s većom stopom smrtnosti", preneo je CNN.

Predviđanja i projekcije Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) su pokazali da bi nova, mutirana varijnta korona virusa, koja se znatno brže širi, mogla postati predominantan soj u SAD već od marta ove godine. Sve studije su za sada potvrdile da vakcina štiti od nove varijante koronavirusa, kao i da su zaštitna maska, pranje ruku i fizičko distanciranje i dalje efikasne mere prevencije.

"Kada uporedite podatke, videćete da se u slučaju zaražavanja 1.000 ljudi starijih od 60 godina prvom varijantom koronavirusa, smrtnost javlja u 10 slučajeva, dok se u slučaju infekcije novim sojem očekivana stopa smrtnosti na 1.000 obolelih povećava na 13, čak i 14 obolelih", izjavio Partik Valens, britanski medicinski ekspert i savetnik u britanskoj vladi.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je britanski soj virusa, mnogo zarazniji, stigao u Srbiju.

"Britanski soj koronavirusa stigao je u Srbiju, užasno sam uplašen. Putnica iz Londona u Srbiju donela je koronavirus na teritoriju zemlje", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu