Novi igrač u borbi protiv pandemije? Dovoljna jedna doza i ne zahteva posebno hlađenje

Vakcina protiv kovida 19 koju su razvili Džonson i Džonson sa sedištem u Nju Džersiju mogla bi dramatično da ubrza borbu protiv pandemije, jer bi, za razliku od dve vakcine koje su u Americi već u upotrebi, za ovu bila potrebna samo jedna doza i ne treba da se čuva na ekstremno niskoj temperaturi.

Zdravlje

Izvor: northjersey.com

Petak, 22.01.2021.

12:56

Default images
Foto: Tanjug/AP

Rezultati kliničkih ispitivanja nove vakcine, koju je razvio i proizveo ogranak kompanije Džonson i Džonson Džensen farmasjutikals, očekuju se do kraja ovog meseca.

To bi bila treća vakcina koju je odobrila Savezna uprava za hranu i lekove (FDA).

"Ako dođe do toga, to će promeniti pravila igre", rekao je u utorak guverner Fil Marfi. Podaci o efikasnosti vakcine još nisu objavljeni i nije poznato kada će doze biti dostupne javnosti, niti koliko će biti ponuđeno Nju Džersiju, priznao je on.

Ali potencijalna nova vakcina "daje nam osećaj optimizma", rekao je Marfi.

Vakcinu kompanije Džonson i Džonson je mnogo lakše čuvati od vakcina koje su proizveli Fajzer/Biontek i Moderna, jer ne zahteva duboko hlađenje. To je čini mnogo više korisnom u ruralnim područjima i siromašnijim zemljama širom sveta.

Još važnije, čini se da deluje nakon samo jedne doze - ne zahteva dve. To udvostručuje broj ljudi koji mogu biti zaštićeni od bolesti, koja je do sada ubila više od 400.000 Amerikanaca.

"Imaće dalekosežne efekte na javno zdravlje ako se pokaže da je efikasna kao i druge vakcine", rekao je dr Džefri Karson, prorektor Rutgersovog univerziteta biomedicinskih i zdravstvenih nauka u Nju Brunsviku i glavni istražitelj na studijama Džonsona i Džonsona u Nju Džersiju. "To bi vam omogućilo da se brže približite imunitetu krda", rekao je, misleći na trenutak kada je dovoljan broj stanovništva imun da spreči širenje virusa. Tačan nivo imuniteta krda za kovid 19 nije utvrđen, ali zdravstveni službenici žele da vakcinišu najmanje 70 odsto populacije u Nju Džersiju.

Studija treba da obuhvati 45.000 pacijenata i to može omogućiti istraživačima da zaključe da li različite grupe, poput starijih ili etničkih grupa, različito reaguju na vakcinu. A ova vakcina može imati različite neželjene efekte od ostalih vakcina ili manje njih.

Dok se ti podaci finalizuju, za zasebnu studiju sada regrutuju dobrovoljce u Nju Džersiju. Testiraće se da li su dve doze vakcine kompanije Džonson i Džonson još efikasnije od jedne doze i proizvode li dugotrajniji imunitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: