"Posle prve doze nismo potpuno bezbedni, potrebne dve" VIDEO

Sve vakcine protiv koronavirusa koje su prošle kontrolu na tržištu gde su proizvedene i na domaćem tržištu su bezbedne, izjavila je danas Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije i dodala da nakon prve doze vakcine nismo u potpunosti bezbedni i da je potrebno primiti dve doze.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

"Jedna doza pokrene imunski odgovor, ali ne stvori dovoljnu količinu ni antitela, niti memorijskih parametara imuniteta da mogu da nas štite od potencijalne infekcije", pojasnila je Gnjatovićeva, koju je ugostila televizija Prva. Ona je istakla da se između prve i druge doze treba pridržavati svih epidemioloških mera.

Kako je dodala, nakon druge doze vakcine ponovo bi trebalo proveriti status antitela.

Gnjatovićeva kaže da bi se, pri odabiru vakcine, trebalo rukovoditi defisanim starosnim grupama, odnosno trećom fazom ispitivanja za svaku od njih i dodaje da Fajzerova vakcina nije preporučena za decu mlađu od 16 godina, dok ruska sputnjik V i kineska Sinofarm nisu namenjene za mlađe od 18 godina.

"Ruska vakcina nije namenjena starijima od 60 godina, dok je Fajzerova ispitana i za tu starosnu grupu", rekla je Gnjatovićeva.

Ukazuje i da bi pacijenti koji imaju ozbiljne hronične bolesti trebalo da se konsultuju sa svojim lekarima o tome koju vakcinu treba da prime.

"Efikasnost Fajzerove i sputnjik V vakcine je više od 90 odsto", rekla je Gnjatovićeva i dodala da Sinofarm ima nešto manju efikasnost, 80 odsto, jer je bazirana na potpuno drugom konceptu, ali da je i ona bezbedna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu