Biće praćena svaka bočica vakcine, od ulaska u zemlju do njenog davanja

U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja, do njene upotrebe, ali u kojem će biti smešteni podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pročitajte još:

"Sinofarm" vakcina bezbedna za sve starosne grupe

Stevanović: "Najbolja vakcina je ona vakcina koju primite"

Kineska kompanija: Naša vakcina je efikasnija ako je vremenski razmak među dozama duži

Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.

Centar tog sistema je, kaže Jovanović, sistem koji se tiče praćenja svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U okviru tog sistema uključeni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.

Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanović, sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kojom vakcinom kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se i dobija putem imejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od elektronske uprave.

Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR (kju-ar) kôd kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".

Foto: Depositphotos, perig76
Foto: Depositphotos, perig76

Treći deo sistema, kaže Jovanović, a koji građani već znaju, jeste prijavljivanje za vakcinaciju.

Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt-centra, a onda će vakcine da dobijaju po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi.

Putem imejla i SMS-a građani će dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Za proces masovne vakcinacije, Jovanović navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, kaže, tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska.

Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na posmatranju kod lekara.

O vakcinaciji će se dobijati, navodi Jovanović, dnevni izveštaji - koliko se građana prijavlo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je ljudi vakcinisano po opštinama i gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu