"Oni koji su preležali koronu neće biti ugroženi i vakcina će i kod njih biti efikasna" VIDEO

Epidemiološku situaciju smo malo stabilizovali, ali ne potpuno, jer je ona nestabilna svuda u svetu, ali postoje uslovi da se imunizacija bezbedno sprovodi, a obuhvatnijom imunizacijom dolazimo do efikasnije kontrole širenja kovida 19 i do kontrole epidemiološke situacije, kaže za "150 minuta" dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 14.01.2021.

16:41

Foto: Printskrin/Prva TV

"Kojom brzinom će ići vakcinacija zavisi od količina koje stižu u našu zemlju, ali i epidemiološke situacije. Dakle, mi u ovom trenutku ne treba da zaboravimo preventivne mere jer je jako bitna kontrola širenja infekcije", kaže dr Jovanović.

Kako je istakla, nema potrebe za sprovođenjem PCR testiranja prilikom vakcinacije, nikakve pripreme nisu neophodne. Kao za svaku vakcinaciju, neophodno je da lekar pogleda pacijenta i tu prijavi sve eventualne bolesti ili rizik na koji eventualno treba obratiti pažnju.

"Ukoliko osoba nema povišenu temperaturu, ukoliko se oseća dobro, onda je kandidat za vakcinaciju. Ako neko ima koronu, a nema simptome, to znači da virusa nije ni bilo u dovoljnoj koncentraciji. Ta osoba treba da ode do lekara i da on proceni da li je potrebno da primi vakcinu ili ne, na osnovu njegovog opšteg fizičkog stanja. Ta osoba neće biti ugrožena i vakcina će biti efikasna po svom dejstvu", objasnila je.

Za one koji su preležali koronu potrebno je neko vreme da se organizam oporavi da bi mogao da primi vakcinu, a to je obično mesec dana od momenta registrovanja pozitivnog testa na Sars-CoV-2.

Koliko je, prema planu imunizacije, najmanje ljudi potrebno vakcinisati?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: