Dr Verica Jovanović: Od 16 godina Fajzerova, od 18 sputnjik V, a za mlađe će biti

Doktorka Verica Jovanović, direktorka Instituta Batut, ukazala je na to da je vakcinacija neophodna mera sa medicinskog aspekta, kako i to da je veliki broj prijavljenih građana preko elektronske uprave neočekivan.

Izvor: Kurir.rs/ Pink
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Dr Srđa Janković o bezbednosti vakcina i Čedomiru Jovanoviću

Kineska vakcina efikasna 50,4 odsto

Infektolog dr Delić: "Primiću prvu koja mi bude dostupna, svaka od ovih vakcina je spas"

Direktorka Batuta je prokomentarisala i da li se najmlađi mogu vakcinisati.

"Kada je reč o novoj bolesti i vakcinaciji, postoje brojna pitanja, zato treba davati informacije. Zato će na sajtu instituta biti istaknuta rubrika Pitanja i odgovori, gde će stručnjaci iz te oblasti odgovarati na sva pitanja o vakcinaciji. To će biti jedan od načina da uklonimo pojedine nepoznanice o vakcinama. Kada je reč o vakcinaciji dece, sve vakcine koje se proizvode i koje su u upotrebi tačno su definisane za uzrast koji može da bude obuhvaćen. Fajzerova je definisana za uzrast od 16 pa više godina. Važno je poštovati uputstvo za samu vakcinu. Sama borba protiv virusa se brzo razvijala. Svaka od vakcina može da bude u upotrebi kad prođe adekvatne kontrole. Kliničke studije se sprovode za određene uzrasne populacije i uverena sam da ćemo imati vakcinu za mlađe uzraste. Do tada poštovaćemo preporuke proizvođača. To znači, od 18 godina pa naviše za "sputnjik V", a od 16 pa naviše godina za Fajzerovu, one su trenutno dostupne na našem tržištu", poručila je doktorka.

Jovanovićeva kaže da se koronavirus prenosi lako, sa osobe na osobu i da je komunikacija u zatvorenom prostoru glavni uzrok prenosa i zato apeluje na pridržavanje mera.

Kada je reč o mestima u bolnicama, doktorka Jovanović kaže da su u ovom momentu 5.554 osobe na bolničkom lečenju.

"Veoma je važno primenjivati mere. Dobili smo kovid-bolnice, a niko nije mogao da predvidi da će epidemija ovoliko dugo trajati. Kada broj pacijenata u bolnicama padne, tada se svi kapaciteti premeštaju ka bolnicama koje su namenjene za to."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu