Dr Kuljić Kapulica odgovara na pitanje koju vakcinu protiv korone da izaberete VIDEO

Do sada se oko 124.000 građana, putem portala e-Uprave prijavilo za vakcinaciju. Polovina prijavljenih je iz Beograda, a 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu. Očekuje se da stariji od 75 godina budu pozvani do kraja nedelje. Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Mikrobiolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže da ovo ne znači početak kraja epidemije, ali da to što smo došli do poglavlja vakcina znači najavu "nekog bliskog kraja" i da apsolutno svako ko može treba da se vakciniše i da će to svakako da učini i ona.

Na pitanje voditeljke TV Prve koju vakcinu će da izabere, dr Kuljić Kapulica kaže:

"Moj definitivni i kratki odgovor je onu koja bude na redu i tačka. Sve vakcine koje su došle kod nas su proverene, a svaki proizvođač je dužan da napiše indikacije i kontraindikacije za vakcinu", navodi ona.

Ono što bi, pored kontraindikacija, mogla da bude barijera za primanje vakcine kod nekih ljudi je stanje pacijenta, koje treba da proceni svaki domaći doktor koji treba da donese definitivnu odluku da li osoba treba ili ne treba da se vakciniše.

Takođe, ako neko ima koronu, a to ne zna i vakciniše se, ne treba da brine jer se, kako kaže, ništa neće dogoditi. To će samo na neki način da ubrza njegov oporavak. Njen stav se donekle razlikuje od stava struke po pitanju vakcinacije onih koji su preležali kovid 19.

"Moj stav je da ako je neko bolovao od korone da ne treba da dobije vakcinu, to je moje iskustvo iz dijagnostikuje virusnih bolesti kada sam ja to vodila jer svi oni koji su bolovali imaju određen spektar antitela i oni su neko vreme zaštićeni. Na nesreću ne znamo koliko ta antitela traju i zato je preporuka naših i stranih stučnjaka da oni treba da dobiju jednu buster dozu, čime će samo da se podigne njihov nivo antitela."

Da li će biti potrebno korigovati dijagnostičke testove, pa i same vakcine zbog nastalih mutacija virusa, saznajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu