Otkriveno 14 mutacija: "Nije potvrđeno da vakcine ne deluju na novi soj kovida 19"

Nije potvrđeno da postojeće vakcine ne deluju na novi soj kovid 19, koji je otkriven u Britaniji, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja da proučava ovo pitanje.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock

"Velika Britanija je izvestila da je novi soj zarazniji, ali zasad nema informacija da izaziva teži oblik bolesti ili da su vakcine razvijene protiv njega manje efikasne“, rekla je zvaničnica SZO.

Ona je objasnila da je trenutno novi soj virusa zastupljen sa 14 mutacija, od kojih neke mogu uticati na stepen zaraznosti virusa, odnosno na njegovu sposobnost prenošenja sa bolesne na zdravu osobu ili na ozbiljnost bolesti.

Izveštaji o britanskom soju kovida 19 pojavili su se sredinom decembra, a britanski državni sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu Met Henkok rekao je tada da su britanski naučnici identifikovali novi soj koronavirusa koji bi mogao biti kriv za visoku stopu zaraze u jugoistočnoj Engleskoj.

Rusija je 22. decembra privremeno obustavila vazdušni saobraćaj sa Velikom Britanijom zbog novootkrivenog soja kovida 19, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu