Dr Srđa Janković o bezbednosti vakcina i Čedomiru Jovanoviću VIDEO

Imunolog Srđa Janković izjavio je da nema dokaza da je neka vakcina protiv koronavirusa bolja od druge, ali da su sve bezbedne.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV (Arhiva)
Foto: Printscreen/Prva TV (Arhiva)

On je za Prvu TV rekao da svaka od njih štiti i može značajno da pomogne, a da će, kada se dokaže da je neka vakcina bolja od druge, to ući u protokole.

"Ovo su za sada samo pretpostavke. To što sam primio Fajzerovu vakcinu ne znači da njoj dajem prednost već da je bila prva dostupna mojim kolegama u Tiršovoj. Primio bih i svaku drugu da je bila tada dostupna", rekao je Janković.

Kako je rekao, oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor ali neće ni odmoći.

"Osoba će se razboleti od korone, ali naravno nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina deluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti, osim što ona neće moći da pomogne još", objasnio je Janković.

O Čedomiru Jovanoviću

Imunolog dr Janković je pitan i o tome šta misli o ponovnom obolevanju lidera LDP, Čedomira Jovanovića.

"Uz želje za ozdravljenje i njemu i svim drugima, treba imati na umu da i osoba koja nema faktore rizika može teže oboleti. Ne treba misliti 'neće virus mene'."

Šta je sa alergijom na penicilin?

Naveo je i da lekar na osnovu hronične bolesti nekog pacijenta treba da proceni da li može ili ne može da primi vakcinu.

"Većina koja se vakciniše neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti. Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine", naglašava.

Kako kaže, oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine. Dodaje i da dolazak vakcina ne znači da treba prerano da se opuštamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu