Imunizacija na klik: Kako da se prijavite za vakcinu protiv koronavirusa VIDEO

Građani Srbije od danas popunjavanjem jednostavnog upitnika na portalu mogu da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

09:45

Imunizacija na klik: Kako da se prijavite za vakcinu protiv koronavirusa VIDEO
Foto: Profimedia

Taj sistem je uspostavljen u saradnji sa Kancelarijom za informacionu tehnologiju i E-upravu.

"Od četvrtka će moći to da učine i preko kontakt centra. Imaće opciju i da kažu da li žele bilo kojom vakcinom koja je odobrena da se vakcinišu ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, da bismo u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije", objasnila je Brnabić.

Prijava za vakcinisanje protiv koronavirusa za građane od danas je moguća na portalu E-uprave.

Da bi se popunio upitnik potrebno je kliknuti na obeleženo polje "Pokreni uslugu", nakon čega se otvara formular koji treba popuniti i uneti tražene podatke.

Kako se navodi da na portalu E-uprave, građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih.

O terminu i mestu vakcinacije građani će biti obaveštavani putem imejla ili SMS poruke, a upitnik se može popuniti i za članove porodice.

Mogućnost izbora vakcine

Kada se pristupi sajtu, potrebno je popuniti formular osnovnim podacima – matični broj (JMBG), ime i prezime, adresa elektronske pošte i broj mobilnog telefona. Postoji i polje za fiksni telefon koje nije neophodno popuniti.U formular nije potrebno uneti adresu stanovanja.

Nakon toga, potrebno je odabrati opštinu na kojoj građanin želi da primi vakcinu.

Kada popune osnovne podatke, građani se izjašnjavaju o tome da li iskazuju interesovanje za bilo koji tip vakcine koji je u upotrebi u Srbiji ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom.

Građani koji žele određeni tip vakcine, mogu da odaberu vakcine "Fajzer-Biontek" i "sputnjik", koje se već upotrebljavaju u Srbiji, ali i vakcine koje i dalje nisu dostupne u našoj zemlji – "Sinofarm", "Moderna" i "Astra Zeneka".

Poslednje pitanje u formularu odnosi se na to da li osoba koja je zainteresovana za vakcinaciju ima takve zdravstvene probleme da ne može da napusti mesto stanovanja.

Na kraju formulara potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje "Batut", koji će odrediti datum i mesto vakcinacije osobi koja je pokazala interesovanje ovim formularom.

Kako je juče najavila premijerka Ana Brnabić, Srbija u ovom trenutku ima dogovore sa različitim proizvođačima za ukupno osam miliona vakcina protiv korona virusa, odnosno za vakcinisanje četiri miliona ljudi, s obzirom na to da su za vakcinisanje potrebne dve doze.

Opširnije u video - materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: