Fauči: Na jesen bi moglo da se normalnije živi pod jednim uslovom

Vodeći imunolog u SAD, Entoni Fauči, predviđa da bi život u SAD mogao da počne da se vraća u normalu početkom jeseni, ali samo pod uslovom da se vakcinacija izvede što pre.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.01.2021.

12:40

Fauči: Na jesen bi moglo da se normalnije živi pod jednim uslovom
Foto: deposit/elenathewise

Fauči se nada da bi do jeseni moglo u Americi da se vakciniše 280 miliona ljudi, čime bi se postigao kolektivni imunitet.

On je dodao ukoliko vakcinacija počne ubrzanim tempom da se odvija, prvi rezultati bi mogli da se vide već na proleće, ali predviđa još nekoliko teških nedelja zbog novogodišnjih praznika.

Spori tempo vakcinacije frustrirajuće deluje na zdravstvene zvaničnike i na deo naroda koji nestrpljivo čeka vakcinu, a samo trećina planiranog kontingenta vakcina je stiglo do američkih saveznih država, tri nedelje nakon što je počela kampanja.

"Kada god počinjete veliki program, uvek ima problema. Mislim da su sada ti problemi sređeni", rekao je Fauči za AP, a preneo Dejli mejl.

Vakcinacija se polako ubrzava, a dnevno dozu dobije oko pola miliona Amerikanaca.

"Sada, kada su praznici završeni, mogli bismo da vakcinišemo milion ljudi dnevno, ako ne i više", dodao je Fauči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: