Britanski naučnici: "Novi soj korone gotovo sigurno svuda u Evropi"

Novi soj kovida 19, potvrđen u Velikoj Britaniji, već je gotovo sigurno prisutan u većini evropskih zemalja, smatraju britanski naučnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/patrick.daxenbichler
Foto: depositphotos/patrick.daxenbichler

Ovo je potvrdio Nil Ferguson sa "Imperijal koledža" u Londonu, tokom obraćanja Odboru za nauku i tehnologiju Donjeg doma britanskog parlamenta, zajedno sa drugim stručnjacima iz Savetodavne grupe za nove respiratorne virusne pretnje (NERVTAG), koja savetuje vladu, prenosi BBC.

"Gotovo sam siguran da je ovaj virus u ovom trenutku prisutan u većini, ako ne i svim evropskim zemljama", objasnio je Ferguson za ovaj soj, koji je već potvrđen u drugim zemljama, poput Danske.

"Mislim da je pošteno reći da su zemlje koje imaju razvijeniju i rigorozniju nauku, i transparentnije sa važnim informacijama koje stavljaju na raspolaganje drugima", rekao je profesor Peter Horbi, sa Univerziteta u Oksfordu.

Velika Britanija je istražila 45 odsto svih genetskih kodova koronavirusa u svetu i još nije sigurno da li novi soj potiče sa jugoistoka Engleske, ili je tamo tek prvi put otkriven. Ovo je izazvalo zabrinutost da je Velika Britanija nepravedno kažnjena zbog otkrivanja nove mutacije kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu