Hadži-Tanović sporno o vakcinama i imunološkom odgovoru

Kardiolog prof. dr Višeslav Hadži-Tanović govorio je u "Jutru" na Prva TV o pitanjima iz domena infektologije, uključujući vakcine i PCR testove.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Hadži-Tanović je u svom gostovanju izneo nekoliko spornih tvrdnji o vakcinama poput toga da vakcine, koje su zasnovane na mRNK tehnologiji (Pfizer i Moderna), mogu da izmene gensku strukturu čoveka.

Slične tvrdnje su se na engleskom jeziku počele širiti još od najave vakcina koje će biti razvijene ovom tehnologijom, tako da je Rojters već u maju 2020. godine objavio članak u kome se bavi tim tvrdnjama, sa zaključkom da su neosnovane.

Hadži-Tanović vakcinu smatra i nepotrebnom. Na pitanje voditelja o tome koje su alternative vakcini, Hadži-Tanović odgovara spominjanjem procenata smrtnosti od novog koronavirusa i neinfektivnih bolesti, poput srčanog infarkta i raka, iako time poredi infektivno oboljenje, koje može biti zaustavljeno vakcinom, sa srčanim i malignim bolestima pa nije jasno koji je cilj ovog poređenja.

Hadži-Tanović govori i o testovima za novi koronavirus, neosnovano tvrdeći da oni ne prepoznaju specifičan virus, već samo generalno da se radi o virusu iako pdaci pokazuju da su PCR testovi vrlo osetljivi i da otkrivaju sitne fragmente genetskih podataka koji su specifični za virus koji uzrokuje COVID-19.

(Ovo je korekcija prethodno objavljenog članka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu