Srpska naučnica iz Minesote objasnila razliku između dve vrste vakcina protiv kovida 19 VIDEO

Dok se u Kini vraća noćni život, Amerika svakodnevno obara sopstvene rekorde u broju zaraženih koronom. Studentkinja pete godine doktorskih studija u oblasti biomedicinski nauka klinike "Majo" u Minesoti Martina Gluščević otkriva da sve vakcine koje imamo na raspolaganju pripadaju dvema kategorijama. Jedna kategrija su RNK vakcine, a druga kategorija su DNK vakcine, a razlika je u tehnologiji i načinu dopremanja u naš organizam.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 19.12.2020.

13:44

Srpska naučnica iz Minesote objasnila razliku između dve vrste vakcina protiv kovida 19 VIDEO

"Prve dve vakcine koje su proizvedene su BionTek/Fajzer i Moderna i obe koriste RNK kao izbor da se izazovu imuni sistem. Ove dve vakcine kao vektor prenosa genetskog materijala koriste jednostavne lipidne čestice koje zarobe informacionu RNK unutar tih masnih čestica i pošto na površini masnih ćelija imamo iste masne kiseline, rnk koja je zarobljena unutar ovih masnih čestica kada dođe u kontakt sa ćelijom ispustiće rnk unutar ćelije i ta rnk se prevodi u famozni spajk protein na koji mi treba da proizvedemo imuni odgovor. Drugi tip vakcine je Astra Zeneka/Oksford i Džonsons and Džonson, koja je počela drugu fazu kliničkih ispitivanja. One koriste DNK tehnologiju koja kao prenosilac ili vektor genetskog materijala koristi ostatke jednog virusa koji napada šimpanze i zove se adenovirus za koji nije do sada dokazano da izaziva bilo kakvu imuno reakciju u našem organizmu", objašnjava dr Gluščević za TV Prva.

Kako navodi, ne koristi se kompletan virus da se dokaže ovaj genetski materijal već se koristi deo genetskog materijala izvađen iz virusa koji omogućava umnožavanje.

"Takav virus je samo nosač, možete da ga uporedite sa automobilom iz kog je izvađen motor, možete i dalje da sednete u njega, ali ne možete da vozite. Na sličan način DNK će se staviti unutar ostatka tog virusa i onda kada se ubrizga u ćeliju virus može da uđe".

Na tako brz pronalazak vakcina protiv koronavirusa uticala je, kako smatra mlada naučnica, pandemija širokih i dubokih razmera i mnogo jednostavnija proizvidnja kod RNK tipova vakcina kod kojih Agencija za hranu i lekove ima mnogo manje koraka da pregleda. Sve je ubrzalo i odobrenje koje je prošlo kroz urgentan proces jer se nalazimo u situaciji koju do sada nismo videli, dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: