Izdato upozorenje, Fajzerovu vakcinu ne može da primi svako

Zdravstveno regulatorno telo Velike Britanije upozorilo je ljude koje imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija da za sada ne bi trebalo da prime Fajzerovu vakcinu protiv korone, pošto su dve osobe u utorak imale alergijske reakcije, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.12.2020.

12:16

Izdato upozorenje, Fajzerovu vakcinu ne može da primi svako
Ilustracija/Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff

Dva člana NHS, koji su dobili vakcinu prvog dana masovne vakcinacije u Velikoj Britaniji, dobili su alergijsku reakciju, preneo je Gardijan, pozivajući se na PA mediju.

Zbog toga su iz Zdravstvenog regulatornog tela (MHRA) upozorili da svako ko ima jače alergijske reakcije na lekove, hranu ili vakcine, ne treba da primi Fajzerovu vakcinu.

NHS u Engleskoj je obavestio sve punktove za vakcinacije o ovom upozorenju.

To znači da svako ko je na programu da primi danas vakcinu, biće upitan da li je ranije imao probleme sa alergijskim reakcijama.

Profesor Stiven Pauis, jedan od direktora u NHS za Englesku, rekao je da su iz "MHRA dali ovakav savet iz predostrožnosti, jer su dve osobe u utorak dobile alergijsku reakciju".

"Te dve osobe se dobro oporavljaju", dodao je on.

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine, dok u SAD to još nisu učinili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: