Izračunajte koliko dugo možete da budete sa nekim u sobi, a da se ne zarazite

Koliko brzo će se dogoditi prenos koronavirusa sa zaražene osobe na zdravu zavisi prvenstveno od toga da li se poštuju preventivne mere, ali i od brojnih drugih faktora, od toga koliko je dugo ta osoba bila izložena virusu, u kakvim uslovima, do toga šta su radili i slično.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

11:44

Default images
Foto: depositphotos/gpointstudio

Matematičari sa MIT-a odlučili su da se pozabave kompleksnim problemom širenja virusa, pa su osmislili matematički model koji simulira dinamičnost fluida, odnosno virusa u kapljicama u nekom prostoru. Pitanje je bilo jednostavno - koliko dugo možete da budete u istoj prostoriji sa zaraženom osobom, a da se ne zarazite? Odgovori su, međutim, bili raznoliki i kretali su se u rasponu od nekoliko minuta do nedelju dana.

Kako je sama matematička formula izuzetno kompleksna, MIT-jevci su odlučili da naprave internet stranicu koja je relativno jednostavna za korišćenje, a koja može da pomogne običnim ljudima da izračunaju kakve su im šanse za zarazu.

Korisnici mogu da odaberu vrlo specifične uslove poput veličine sobe, nošenja maske, koja je vrsta maske, kakav je nivo vlage, koliko je osoba u sobi i kakva je ventilacija. Na stranici kovid 19 Indoor Safety Guideline potrebno je ispuniti obrazac, a alat pruža uvid u to koliko je koja situacija opasna, od sedenja u dnevnoj sobi sa prijateljima i posete crkvi do kupovine u prodavnici i odlaska na koncert.

Jedna od najrizičnijih situacija je sedenje u restoranu gde se možete zaraziti za svega desetak minuta, dok sa jednom zaraženom osobom možete da boravite u istoj sobi u kući i do nedelju dana, a da se ne zarazite, pod uslovom da oboje nosite maske i provetravate prostoriju. Večera bez maske

Večera za deset osoba u standardnoj sobi u kojoj niko ne nosi maske sigurna je samo 18 minuta. Džon Buš, jedan od tvoraca veb stranice i profesor primenjene matematike na MIT-u, rekao je da, iako su osnovna zdravstvena pravila bila korisna, pretpostavka da su u svim situacijama bila 100 odsto delotvorna, bila je "opasna" i "previše pojednostavljena".

Otvaranje prozora

Menjanjem nekih detalja u određenim scenarijima menja i vreme potrebno za zarazu. Na primer, ako osobe ne večeraju nego nose masku, količina bezbednog vremena skoči za dva minuta. Ako se uz to otvori prozor i pojača ventilacija, sigurni ste još šest minuta.

Ali, ako računamo na to da ljudi ponekad povuku masku ili ne nose odgovarajuću masku, večera može biti bezbedna samo 32 minuta.

Jedini problem ovog alata je to što pretpostavlja da je samo jedna osoba zaražena među prisutnima, navodi dailymail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: