Imunolog otkriva šta će se desiti ako se vakcinišete i dođete u kontakt s koronavirusom

Dve vakcine protiv koronavirusa stigle su na proveru u Srbiju - Fajzerova i ruska sputnik V, a prema navodima nadležnih, očekuje se da u narednim danima dođe i kineska. Ono što mnoge sada zanima jeste kako će ljudski organizam da reaguje kada dođe u kontakt sa kovidom 19 nakon vakcinacije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff
Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff

Na neka pitanja pokušao je za "Večernji" da odgovori imunolog Zlatko Trobonjača sa Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci.

"Kad čoveku unesete antigen, unesete ga u određenoj dozi i imuni sistem reaguje. Imunom sistemu za razvoj specifične imunosti, tačno usmerene na određeni patogen, potrebno je oko sedam dana. Antitela počinju da se stvaraju oko šestog dana, do devetog dana raste koncentracija imunih mehanizama odgovornih za eliminaciju patogena", rekao je, te dodao:

"Kod neke vakcine nakon tri nedelje, a kod neke četiri, ponovno dajete drugu dozu, isti antigen koji je već prethodno reagovao i tada dobijete još jaču reakciju, snažni imuni odgovor: veliki broj imunih (memorijskih) stanica koje očekuju dolazak pravog antigena ili antigena koji je prisutan na živom patogenu, kako bi ga odmah pri ulasku u organizam eliminisali", objasnio je imunolog.

Ilustracija/Foto: depositphotos/DragonImages
Ilustracija/Foto: depositphotos/DragonImages

Kad je reč o vakcini protiv koronavirusa SARS-CoV-2 koja se daje u dve doze, dve nedelje nakon prve doze može se očekivati određeni stepen imuniteta. Ona u toj fazi možda ne bi sprečila nastanak bolesti, ali bi sigurno sprečila nastanak težih oblika bolesti. Nedelju dana nakon druge doze postiže se veoma snažna imunost koja će potpuno sprečiti infekciju kovid 19.

Kada bi osoba deset dana nakon prve doze vakcine zanemarila epidemiološke mere i izložila se kontaktu sa virusom, mogla bi da se razboli i to punom snagom bolesti, dodao je doktor.

"Ne bi se smelo izlagati pre druge doze, a tek 7-8 dana nakon druge doze vakcine osoba imaće dovoljno razvijenu imunost. Svi se mi razlikujemo, pa manji deo možda neće biti potpuno zaštićen. Ali ako se i razbole, sigurno je da će oboleti lakše i bolovati kraće", poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu