Građani mogu sami da odluče koju vakcinu žele: Do kolektivnog imuniteta, potrebno 2 miliona VIDEO

Vakcinacija prioritetnih grupa stanovnika u Srbiji trebalo bi da počne za nekih desetak dana. Stigle su vakcine koje bi dotle trebalo da prođu ispitivanja i dobiju dozvolu za upotrebu. Fajzer i Biontek podneli su juče dokumentaciju za registraciju vakcine u Srbiji, a do kraja nedelje stiže i vakcina iz Rusije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

18:30

Građani mogu sami da odluče koju vakcinu žele: Do kolektivnog imuniteta, potrebno 2 miliona VIDEO
Foto: Printscreen / TV Prva

Sve ono što se nalazi na tržištu Srbije mora da prođe striktnu proceduru u Agenciji za lekove, da naše stručne službe koje su kvalifikovane daju odobrenje da to je bezopasno za ljudsko zdravlje, naravno vodeći računa o istraživanjima koja su sprovedena svuda u svetu.

Da bi vakcine dobile dozvolu za upotrebu u Agenciji za lekove, moraju da prođu stručnu i kritičku analizu kompletne dokumentacije, ali i laboratorijsku kontrolu svake serije.

Ako mišljenje Agencije za lekove bude pozitivno, a tamo su najavili da će se ispitivanja koja su temeljna raditi po ubrzanoj proceduri, očekuje se da vakcinacija prioritetnih grupa počne sredinom decembra, dakle za desetak dana. U prioritetne grupe spadaju pre svega zdravstveni radnici, vojska i policija. Očekuje se da bi vakcinacija kompletne populacije mogla biti sprovedena u martu sledeće godine.

Planirano je da građani mogu sami da odluče koju vakcinu žele da prime, naravno u skladu sa preporukama i odobrenjima nadležnih zdravstvenih ustanova Republike Srbije.

"Mi ćemo sve ono što je najkvalitetnije, najbolje na tržištu, imati u Srbiji. Mi imamo u ovom trenutku, prva vakcina koja je registrovana Fajzerova, mi imamo već potpisan ugovor sa Fajzerom. Ruska vakcina, i sami ste upoznati da je državno rukovodstvo već razgovaralo sa najeminentnijim i najpozvanijim ljudima u Ruskom Federacijom, vezano za isporuku vakcina u Srbiji."

Vakcinacija će teći brzinom koja između ostalog zavisi i od zainteresovanosti građana da je dobiju, a stručnjaci kažu da, da bi se stekao kolektivni imunitet, potrebno je da se vakciniše barem dva miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: