Italija dala uputstvo kako da se kovid-pacijenti leče kod kuće

Italijansko ministarstvo zdravlja objavilo je osnovna uputstva za pacijente koji se od kovida 19 leče kod kuće

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Uputstvo se odnosi na pacijente koji se smatraju manje rizičnim, kojima nije potrebna hospitalizacija i imaju simptome slične gripu, odnosno na pacijente koji nemaju "glad za vazduhom" ni ubrzano disanje, a zasićenost krvi kiseonikom je viša od 92 odsto.

Ti pacijenti mogu imati povišenu temperaturu, ali nižu od 38 stepeni ili iznad 38 koja ne traje više od 72 sata.

Prema uputstvima Ministarstva, neophodno je povremeno meriti zasićenost krvi kiseonikom, uzimati po potrebi paracetamol, osigurati neophodnu hidrataciju i odgovarajuću ishranu.

Stručnjaci savetuju da se nikako ne menja terapija koju neko ima za hronične bolesti, u protivnom se rizikuje pogoršanje stanja.

Ministarstvo preporučuje da se ne uzimaju rutinski kortikostereoidi, izuzev kod pacijenata kod kojih se ni nakon 72 sata stanje ne poboljša.

Ministarstvo takođe savetuje da se ne uzimaju antibiotici niti heparin izuzev ako se generalno stanje pogorša, a temperatura ne spada ni nakon 72 sata.

Takođe zaraženima od kovida 19 sa blagim simptomima se savetuje da ne uzimaju hidroksihlorokin, često veoma hvaljeni lek, jer nikakve naučne studije nisu potvrdile njegovu efikasnost u lečenju koronavirusa.

Najzad u uputstvima italijanskog Ministarstva za zdravstvo se ističe da do sada ne postoje čvrsti i neoborivi dokazi da uzimanje raznih vitamina uključujući i vitamin D, kao i laktoferina i kvercetina pomaže u lečenju od kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu