Radiolog otkriva šta znači belo, a šta crno na snimku pluća VIDEO

Crna pluća na snimku su dobar znak jer ono što je crno, to je vazduh, a ako vidimo vazduh, znači da imamo pluća koja funkcionišu kako treba.
Bela boja na snimcima je tečnost unutar ćelije, a posledica kovida je zapaljenje pluća, zbog zapaljenskog procesa ta tečnost izlazi van ćelija i ispunjava prostor koji treba da ispuni što više vazduha kako bi se pluća širila, objašnjava specijalista, strukovni medicinski radiolog Milan Nikolić.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 03.12.2020.

11:16

Radiolog otkriva šta znači belo, a šta crno na snimku pluća VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

"Tečnost u plućima onemogućava normalno disanje. Na prvom snimku kod korone ne moraju da se vide zapaljenske promene na osnovu kojih može da se konstatuje da je to korona. Da smo te snimke gledali ranijih godina verovatno ne bismo pomislili na upalu pluća. Zato je najbolje takvog pacijenta poslati na skener. Na skeneru može da se sa sigurnošću utvrdi da li se radi o kovid-pacijentu čak iako je tog dana doneo negativan PCR test", kaže Nikolić, kog je ugostila TV Prva.

Prema podacima Nacionalne medicinske platforme za preventivu i dijagnostiku (baza podataka u koju se slivaju svi digutalni snimci i skeneri pluća), od marta je urađeno 353.096 snimaka pluća i 15.414 skenera. Na taj broj treba dodati i pacijente koji su radili snimanje u ustanovama koje nisu povezane u tu bazu jer, tvrdi Nikolić, još rade starom tehnologijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: