Zelić iz Agencije za lekove: "Ne smemo da čekamo, koristi su veće od bilo kakvih problema"

Agencija za lekove i medicinska sredstva vrlo rigorozno i temeljno proverava dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone kompanija "Fajzer" i "Biontek" u Srbiji, koja je juče predata, kaže Pavle Zelić iz agencije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/18percentgrey
Foto: depositphotos/18percentgrey

Pročitajte još:

Kada uvezemo vakcinu, njihova je konačna: Šta proverava Agencija za lekove i medicinska sredstva?

Vakcina "Fajzera" i "Bionteka" uskoro u Srbiji

Zelić navodi da se Srbija, prijemom dokumentacije "Fajzera" i "Bionteka" o vakcini protiv kovida, svrstava medu najrazvijeni zemlje sveta, koje same odlučuju o svojoj sudbini.

"Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijenim zemljama sveta, mnoge agencije nisu dobile ovakvu pirliku, naši eskperti već procenjuju dokumenta", rekao je Zelić, gostujuci u Dnevniku RTS-a.

Eksperti će, kaže, kao i za svaki drugi lek, vrlo rigorizno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima, koje treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

"Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde", istakao je Zelić, dodajući da je SZO svrstala srpsku Agenciju medu 50 najrizigorznijih autoriteta u svetu.

Radi se, napominje, timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio proveren jer od toga, dodaje, zavise životi.

"Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost, moći ćemo kritički da procenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina", istakao je Zelić.

Napominje da je ovo neverovatno doba i trenutak za nauku jer stotine instituta i kompanija i hiljade naučnika radi na tome da se pronađe vakcina.

"Ovakvo dostignuće nije bilo vek unazad", istakao je Zelić.

Prema njegovim rečima, neke vakcine su klasične - sadrže inaktivisani virus, a neke su RNA - repliciraju delove virusa koji izazivaju imunski odgovor.

"Ne smemo da čekamo, moramo da preuzmemo rizike, ali mislimo da su koristi veće od bilo kakvih problema", naglasio je Zelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu