Kažu vam da ste zdravi, a vama je poslednji test na koronu pozitivan: O čemu se zapravo radi?

Deo onih koji su se izlečili od koronavirusa u poslednjih mesec dana zatekla je nova vrsta protokola prema kojoj su proglašeni zdravima bez ijednog negativnog testa. Zapravo, posle dva pozitivna nalaza, pacijenti su poslati kući kao zdravi bez kontrolnog testa koji bi to potvrdio, uz instrukciju lekara iz kovid-ambulanti da se ubuduće za sve što im je potrebno obrate izabranom lekaru opšte prakse.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

12:33

Kažu vam da ste zdravi, a vama je poslednji test na koronu pozitivan: O čemu se zapravo radi?
Foto: Depositphotos, bascuas2

O ovom slučaju čuli smo od sugrađanke Milene V. (60) koja je sada, na sreću dobro, ali i dalje malo zabrinuta da li je virus u potpunosti izbacila iz organizma.

"Na prvi pregled sam došla sa temperaturom oko 38 stepeni Celzijusovih i kijavicom. Nos mi je konstantno cureo. Uradili su mi snimak pluća i našli neku sitnu promenu. Test je tog dana pokazao da sam pozitivna. Isto je pokazao i na sledećoj kontroli nedelju dana kasnije. Kad sam došla treći put posle 10 dana, tada već bez ikakvih simptoma, doktorka iz kovid-ambulante mi je rekla da sam ozdravila i da nema potrebe da se radi test da bi se to dokazalo. Isto tako, da za sve ubuduće što mi treba idem kod svog lekara opšte prakse, čak i ako dobijem temperaturu jer sam ja, kako kaže, 'preležala kovid 19'", otkriva ova Novobeograđanka.

Ovakav način rada po kovid-ambulantama u Srbiji je praksa već skoro mesec dana, ali nakon što su tokom prvog talasa koronavirusa članovi Kriznog štab insistirali na tome da neko mora da ima dva negativna nalaza uzastopno da bi se proglasio zdravim i bio oslobođen od kućne izolacije, mnoge je zbunio.
Foto: Depositphotos-scukrov
Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je za B92.net da je Svetska zdravstvena organizacija 26. juna donela odluku da posle 14 dana od pojave prvih simptoma Sars-CoV-2 nije neophodno testiranje.

"Istraživanja su potvrdila da virus nije živ posle 14 dana, pa čak ni 10 i da je dovoljno da osoba bude tri dana bez ikakvih simptoma da bi bila smatrana zdravom. Takav pacijent više ne može da bude prenosioc i zarazi bilo koga. Čak i ako su pozitivni na testu, to ne znači više da su zarazni. Kod nas je to uvršćeno u stručno-metodološko upustvstvo početkom septembra", ističe dr Kon.

Da je ovo praksa u većini kovid-ambulanti jer su stručni radovi pokazali da osoba bez simptoma ili lakši slučaj koji se lečio kući, posle 14 dana više nije bolestan, rekla je i direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović.

"Za teže slučajeve koji su lečeni u bolnici ne rade se kontrolni testovi, a doktor odlučuje o dužini trajanja izolacije nakon izlečenja. Svi oni koji su preležali koronavirus se za svaki dalji problem javljaju kod lekara opšte prakse, čak i ako dobiju neki drugi virus ili temperaturu, jer su preležali koronu i 99 odsto su šanse da je više neće dobiti", naglasila je dr Jovanović za naš portal. Da i od ovog pravila ipak postoje izuzeci, pokazao je slučaj P. N. (35) iz Medakovića koji je, ipak, tri puta morao da ide na testiranje u tamošnju kovid-ambulantu, a njegova supruga koja je posle njega dobila virus, nije.

"Prva dva testa su mi bila pozitivna, a tek treći negativan. Iako sem temperature 39 stepeni Celzijusovih i glavobolje nisam imao druge probleme, doktor je odlučio da ne moram više da dolazim tek posle tog poslednjeg testa 16. novembra. Moja supruga se testirala privatno, bila je pozitivna, a kad je posle dve nedelje nazvala državnog lekara da ih pita da se tamo testira jer mora da krene na posao, rekli su joj da ako nema simptome i dobro se oseća da je zdrava i da ne radi test", kaže P. N.

Informacija da se svako posle 14 dana od pojave bolesti smatra zdravim prilično ohrabruje, onima koji bi se testirali privatno štedi novac, ali ne umiruje savest. Odgovor na pitanje da li su poslednje mere preuranjene ili opravdane moraćemo da sačekamo još neko vreme. Pa kada i nekoliko hiljada obolelih prođu kroz kovid-ambulante, valjda će moći da se kaže - možemo da odahnemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: