SZO: Za blokadu kovida 19 potrebno je bar 60 odsto vakcinisanih

Približno 60 do 70 odsto populacije treba se vakciniše da bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom, rekli su u čelnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i nisu hteli da nagađaju o tome da li je bolest potekla iz Kine ili ne.

Izvor: Hina/dpa
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Stopa je određena na osnovu nekoliko studija, rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi Ketrin O' Brajan, šefica SZO odeljenja za vakcinisanje, prenosi agencija dpa.

Ona je naglasila da će potrebna stopa imunizacije za ovu pandemiju postati jasnija jednom kad se bude više znalo o vakcinama koja su za sada testirane.

"Stvarno je važno da počnemo da dobijamo više informacija", rekla je.

Osim saznanja koliko su vakcine u stanju da spreče zarazu kovidom 19, pitanje je da li otežavaju zadržavanje virusa u nosu i grlu kod ljudi koji nemaju simptome, i da li otežavaju virusu da se prenosi s jedne osobe na drugu, dodala je O' Brajen.

Ruska vakcina

Svetska zdravstvena organizacija takođe je rekla da treba videti kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi kako bi mogla da oceni rusku vakcinu protiv koronavirusa, Sputnjik V, rekla je pomoćnica generalnog direktora, Marianđela Simao.

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je više od 90 odsto, rekao je ovaj predstavnik ministarstva zdravlja, pozivajući se na podatke prikupljene tokom vakcinisanja javnosti, umesto trenutnog postupka ispitivanja.

Jedan od najvažnijih stručnjaka SZO za vanredne slučajeve rekao je da bi bilo "vrlo spekulativno" za SZO da kaže da se virus nije pojavio u Kini, gde je prvi put identifikovan na pijaci u decembru prošle godine.

Kina se trudi da progura priču putem državnih medija, da je virus u inostranstvu postojao pre nego što je otkriven u Vuhanu, pozivajući se na postojanje virusa na pakovanju uvezene zamrznute hrane i putem baučnih publikacija koje tvrde da je virus cirkulisao Evropom prošle godine.

"Mislim da je vrlo spekulativno za nas reći da se bolest nije pojavila u Kini", rekao je Majk Rajan nakon što su ga pitali da li je moguće da se virus prvo pojavio van Kine.

"Iz perspektive javnog zdravstva jasno je da započnete istragu tamo gde su se pojavili prvi slučajevi", dodao je, rekavši da bi dokazi onda mogli voditi na druga mesta.

Ponovio je da SZO planira da pošalje istražitelje na pijacu u Vuhan kako bi dalje istražili poreklo virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu