Uspešan prvi slučaj lečenja korone krvnom plazmom u Sloveniji

Stanje pacijenta zaraženog koronavirusom i hospitalizovanog sa upalom pluća u bolnici u Ljubljani poboljšalo se nakon što je primio krvnu plazmu, saopštio je danas Slovenački centar za transfuziju krvi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/Syda_Productions
Foto: depositphotos/Syda_Productions

Centar je potvrdio da je pre nekoliko dana izdao prve dve jedinice hiperimune plazme, odnosno plazme s dovoljno takozvanih neutralizacionih antitela za lečenje pacijenta sa kovidom 19, a bolnica UKC Ljubljana obavestila je zatim centar da se njegovo stanje poboljšalo nakon tretmana, prenosi STA.

Od početka jula, Centar za transfuziju krvi prikupio je 280 uzoraka plazme od osoba koje su prebolele infekciju koronavirusom.

Trenutno centar ima spremnih 80 jedinica hiperimune plazme. Ipak, za sada nisu svi prikupljeni uzorci prošli sva potrebna ispitivanja.

Iako se lečenje plazmom vekovima koristi za razne zarazne bolesti, čak i nakon što su vakcine postale široko rasprostranjene, različita sprovedena ispitivanja još nisu dala jasan odgovor u pogledu bezbednosti i efikasnosti ove metode za lečenje kovida 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu