Tri navike bitno povećavaju rizik od zaraze koronom

Španski naučnici pozabavili su se ispitivanjem toga kako različita ponašanja i navike utiču na verovatnoću zaražavanja koronavirusom i došli su do zanimljivog otkrića: dostava namirnica i robe iz supermarketa, kao i izvođenje ljubimca u šetnju, najviše povećavaju rizik obolevanja od kovida 19.

Izvor: B92, gloria.hr
Podeli
Foto: Depositphotos-AllaSeberbina
Foto: Depositphotos-AllaSeberbina

Higijena nakon šetnje

Smatraju da psi možda negde pokupe virus i zatim ga šire i prenose tako što dodiruju kontaminirane javne površine, a potom dodiruju i ližu svoje vlasnike i površine u domovima u kojima žive. Životinje same ne obolevaju, ali s obzirom na to da mogu vlasniku i članovima porodice da prenesu virus i izazovu bolest, autori istraživanja upozoravaju vlasnike pasa na povećanu higijenu tokom i nakon izvođenja životinja u šetnju.

Onlajn naručivanje

Osim toga, istraživanje, koje su zajednički sproveli Univerzitet u Granadi i Andaluzijska škola javnog zdravlja, pokazalo je da onlajn naručivanje robe iz supermarketa s dostavom do kućnog praga povećava rizik za zarazu za neverovatnih 94 odsto i da je zapravo opasnije nego da odete sami u radnju.

Prostorije firme

Poređenja radi, isto istraživanje je pokazalo da povratak na posao u prostorije firme povećava rizik zaraze za 76 odsto, dok pozitivan nalaz na kovid 19 nekog od ukućana povećava rizik za 60 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu