Oksfordska vakcina biće za ceo svet: Cena - tri do četiri dolara po dozi

Vakcina protiv korona virusa koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom biće za ceo svet, jer će koštati svega između tri i četiri dolara.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2020.

08:13

Default images
Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff

"Oksfordska vakcina je vakcina za ceo svet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspešno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan celoj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima", preneo je britanski Telegraf..

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama sveta, dodaje se u tekstu.

"Sa cenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo delić cene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo", navodi Telegraf.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svet".

"Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje", rekao je Polard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: