Završnica ispitivanja vakcina protiv kovida 19 u svetu

Farmaceutske kompanije i istraživački centri širom sveta rade na razvoju vakcina protiv kovid 19, a u toku su obimna globalna klinička ispitivanja kandidata u kojima učestvuje na desetine hiljada dobrovoljaca, prenosi Rojters.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

12:51

Default images
Foto: depositphotos/valuavitaly

Američka farmaceutska kompanija "Fajzer" i njen nemački partner "BioNTek" su 18. novembra objavili da je završna faza kliničkih ispitivanja njihove vakcine potvrdila efikasnost od 95 odsto, najviše od svih ostalih kandidata.

Druga američka kompanija "Moderna" je 16. novembra saopštila da je kasna faza kliničnih ispitivanja na velikom broju dobrovoljaca pokazala da je njena vakcina efikasna 94,5 odsto.

Ruska vakcina "Sputnjik V", prva na svetu koja je registrovana, pokazala je efikasnost od 92 odsto u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a ovi rezultati objavljeni su 11. novembra.

"AstraZeneka" je u ponedeljak saopštila da bi njena vakcina protiv koronavirusa, na čijem razvoju rade naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, mogla da pokaže efikasnost od 90 odsto bez ikakvih ozbiljnijih neželjenih dejstava.

Iz kompanije "Džonson end Džonson" je saopšteno da su na putu da rezultate ispitivanja vakcine otkriju u toku ove godine.

U ranim ispitivanjima, stopa zaraženosti među dobrovoljcima bila je mala, ali je kasnije tokom jeseni skočila, sa porastom broja novih slučajeva širom sveta.
Foto: Depositphotos, Observer
Rezultati poslednje faze "Fajzerovih" kliničkih ispitivanja pokazuju da je među 43.000 dobrovoljaca koronavirus potvrđen kod 170.

"Moderna" je prijavila 95 slučajeva zaraze među učesnicima kasne faze kliničkih ispitivanja, Rusija 20, a "AstraZeneka" 131.

Svetska zdravstvena organizacija traži da u kliničkim ispitivanjima bude potvrđena efikasnost vakcine od najmanje 70 odsto, američka Uprava za kontrolu i lekove od 50 odsto, dok je Evropska agencija za lekove saopštila da bi mogla da prihvati niži stepen efikasnosti vakcine.

"Fajzer" i "BioNTek" u narednim danima planiraju da se prijave za dobijanje dozvole za hitnu upotrebu u SAD.

"Moderna" takođe namerava da se prijavi za dobijanje dozvole za hitnu upotrebu u narednim nedeljama. To bi trebalo da se dogodi u drugoj polovini novembra, čim istekne dva meseca o dobijenim podacima o bezbednosti vakcine među polovinom učesnika ispitivanja, kako propisuje američka Uprava za hranu i lekove.

To znači da je malo verovatno da će Uprava za hranu i lekove odluku doneti pre decembra.

"AstraZeneka" je u ponedeljak saopštila da će odmah pripremiti izveštaje o rezultatima ispitivanja koje će podneti nadležnim organima širom sveta radi dobijanja uslovne ili rane dozvole. Nadležna tela širom sveta će podatke o vakcinama razmotriti čim postanu dostupni, a još uvek nije najjasnije kada će se to dogoditi niti kada će agencije doneti odluku.

Kina je još u julu otpočela sa vakcinacijom zaposlenih u onim sektorima koji su pod visokim rizikom od zaražavanja koronavirusom. U ovoj zemlji do sada je vakcinisano na stotine hiljada ljudi.

Najmanje četiri kineske vakcine još uvek su daleko od završnih faza kliničkih ispitivanja, uključujući one na čijem razvoju radi "CNBG", "Kansino bajologiks" i "Sinovak bajotek".

"Sinovak" je 18. novembra saopštio da je srednja faza kliničkih ispitivanja pokrenula imuni odgovor kod dobrovoljaca, ali da je njihov nivo antitela na virus manji nego kod onih ljudi koji su se izlečili od kovid 19.

"CNBG" očekuje da će tokom ovog meseca objaviti rezultate rane faze kliničkih ispitivanja.

"Sputnjik V" primilo je oko 10.000 građana Rusije koji su pod rizikom od zaražavanja koronavirusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: