Vakcina AZD1222 čuva od težih oblika bolesti: Oba režima doziranja efikasna

Ključni rezultati preliminarne analize kliničkih ispitivanja AZD1222 u Velikoj Britaniji i Brazilu pokazali su da je vakcina visoko efikasna u prevenciji kovid 19, što je bio primarni cilj, dok kod učesnika koju su primili vakcinu nisu prijavljeni slučajevi hospitalizacije ili teži slučajevi bolesti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos, perig76
Foto: depositphotos, perig76

Pročitajte još:

Vakcina AstraZeneke neće morati da se dobija svake godine uz jedan uslov

Korak bliže: Vakcina Astra Zeneke - 70%

Dva različita režima doziranja pokazala su efikasnost, od kojih se jedan pokazao boljim. Jedan režim doziranja pokazao je efikasnost vakcine od 90 odsto, kada se AZD1222 daje kao pola doze, nakon čega sledi puna doza u razmaku od najmanje mesec dana.

Drugi režim doziranja pokazao je 62 odsto efikasnosti kada se daje u dve pune doze u razmaku od najmanje mesec dana. Nije bilo ozbiljnih neželjenih dejstava u vezi sa vakcinom i AZD1222 se dobro podnosi u oba režima doziranja. Detaljna analiza ovih preliminarnih rezultata će biti predata za objavljivanje u međunarodnom stručno-medicinskom časopisu. Astra Zeneka će odmah pripremiti dokumentaciju za predaju zahteva za registraciju vakcine regulatornim telima širom sveta.

"Danas je važna prekretnica u našoj borbi protiv pandemije. Jednostavan lanac snabdevanja vakcinom i naše obećanje da ćemo raditi bez profita, kao i posvećenost da je pravično i pravovremeno obezbedimo što većem broju ljudi, znači da će biti pristupačna i dostupna širom sveta, isporučena u stotinama miliona doza po odobrenju", izjavio je Paskal Soriot, glavni izvršni direktor kompanije Astra Zeneka.

Vakcina se može čuvati, transportovati i njome se može rukovati na temperaturi od 2-8°C najmanje šest meseci, što omogućava jednostavnu upotrebu u okviru postojećeg zdravstvenog sistema. U međuvremenu, obećavajući rezultati efikasnosti primene vakcine u manjoj dozi ukazuju da bi, na osnovu postojećih dogovora sa državama o snabdevanju vakcinom, kapaciteti za proizvodnju kompanije potencijalno mogli biti povećani, što znači da bi više ljudi moglo da se vakciniše brzo u Evropi i širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu