Novi lek pomaže najteže obolelima od kovida

Lek za reumatoidni artritis tocilizumab leči teško obolele od kovida 19, pokazuju podaci istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Holandije, piše BBC.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

09:27

Novi lek pomaže najteže obolelima od kovida
Ilustracija Foto: deposit, AndrewLozovyi

Naučnici su kazali da se radi o 'apsolutno neverovatnom rezultatu', a lek se više ni ne testira jer su toliko sigurni u njegovu delotvornost. Međutim, precizan učinak na preživljavanje bolesnika nakon upotrebe leka još uvek se ispituje.

Drugi stručnjaci kazali su da treba biti oprezan dok se ne objave potpuni podaci.

Lijek tocilizumab utiče na imunološki sistem koji kod nekih pacijenata zaraženih koronavirusom reaguje preterano, a takva reakcija, poznata i kao citokinska oluja, može biti smrtonosna.

Istraživanje je bilo fokusirano na teško obolele pacijente koje je trebalo staviti na respirator. Ispitivanje leka zaustavljeno je pre dva dana nakon što su nezavisni promatrači kazali da postoji dosta dokaza, od prva 303 pacijenta, koji pokazuju da lek deluje.

Ipak, interpretiranje podataka je izuzetno kompleksno, navodi BBC.
Foto: Depositphotos, bezikus
Podaci, naime, pokazuju poboljšanje u ishodima, ali se radi o statističkoj povezanosti ostalih elemenata kao što su stopa preživljavanja i vremena koje oboleli provode na intenzivnoj nezi. Lekari znaju da lek nešto radi, ali će trebati vremena da bi se utvrdilo spašava li on život obolelih ili samo ubrzava njihov oporavak.

Trebaće nedelje za pravilnu procenu podataka, koji još uvek nisu zvanično objavljeni.

Lečenje ovim lekom košta između 500 i 1000 funti i on se obolelima od koronavirusa daje intravenozno.

Steroidi, uključujući deksametazon, dokazano spašavaju obolele od koronavirusa i smiruju čitav imunološki sistem, dok tocilizumab cilja specifične delove tog sistema. "Imati drugu delotvornu terapiju za kritično bolesne pacijente mesecima od početka pandemije je bez presedana", kazala je Leni Derd sa univerzitetskog medicinskog centra u Utrehtu.

Profesor Piter Horbi koji je bio deo tima sa Univerziteta u Oksfordu koji je pokazao da deksametazon pomaže obolelima, kazao je kako se radi o ohrabrujućim rezultatima koji sugerišu da bi protivupalni lekovi mogli da pomognu u lečenju koronavirusa.

"Dosadašnji rezultati upotrebe tocilizumaba bili su dvojaki, a četiri nasumična kontrolisana ispitivanja pokazala su rezultate, od kojih su dva bila negativna, a dva pozitivna", kazao je Horbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: