Dr Boljević koji je primio rusku vakcinu javio se iz Moskve i ispričao kako mu je VIDEO

Profesor patofiziologije i pulmologije Sergej Boljević sa Univerziteta Sečenov u Moskvi prvi je čovek sa Balkana koji je primio rusku vakcinu "sputnjik V" protiv koronavirusa. On je prvu dozu vakcine primio pre nedelju dana i uskoro će primiti i drugu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

13:57

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

On se trenutno oseća dobro, a kako je rekao obraćajući se za Televiziju "Prva" uživo iz Moskve, pokazalo se da ruska vakcina posle prve doze stvara imunitet kod 60 odsto, a posle druge doze kod još 30 do 35 osto dobrovoljaca, što je kod oko 90 odsto populacije.

Ovo su saznanja nakon što je prošlo 7 meseci od kada su prvi dobrovoljci vakcinisani. Nakon prvobitnih 40.000 doza, prošle nedelje je dobijeno još 70.000 doza, tako da počinje masovna vakcinacija po Rusiji.

"Od nuspojava prisutni su telesna temperatura do 38 stepeni C i blaga malaksalost, ima sličnosti sa vakcinom protiv gripa i to prolazi za jedan dan. Sve zavisi kako čiji organizam deluje", kaže dr Boljević.

Njegov lični stav je da vakcinacija ne treba da bude obavezna.

"To treba da bude dobrovoljno, možda neke strukture treba da se vakcinišu", poručuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: