"Vakcinacija 70 odsto populacije ograničila bi širenje korone"

"Bilo bi idealno kada bi se zbog korone vakcinisalo što je moguće više osoba - otprilike 60 do 70 odsto populacije, jer bi se tako kapaciteti virusa za dalje širenje značajno ograničili", rekao je direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovija" Bojan Trkulja.

Zdravlje

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.11.2020.

10:56

Default images
Foto: Tanjug/AP

Trkulja je za današnju Politiku rekao da je "imajući u vidu da je u toku globalna pandemija i da su zbog toga zahtevi za vakcinom izuzetno veliki", realno očekivati da će nabavka vakcine ili vakcina, ukoliko ih bude više, biti u tranšama.

"Čak i ako je takav slučaj, da ne početku možemo očekivati ograničenu količinu, ukoliko se uradi dobra prioritizacija pa među prvim vakcinama dobiju starije osobe, hronični bolesnici, zdravstveni radnici i svi oni koji su prirodom svog posla izloženi velikoj crkulaciji ljudi, i dalje ćemo moći da očekujemo značajne pozitivne efekte vakcinacije", naveo je.

"Zaštitom onih koji su u najvećem riziku za razvoj teške kliničke slike značajno bi već u prvom talasu smanjili pritisak na zdravstveni sistem, što predstavlja primarni zadatak u borbi protiv pandemije", istakao je Trkulja.

Prema njegovim rečima, kasnijim proširivanjem kruga vakcinisanih i na ostale grupe stanovništva "mogli bismo da očekujemo da se aktivnost virusa smanji i spadne na nivoe koji bi bili manji i od onoga što smo videli tokom najboljih dana prošlog leta", a zatim kako broj vakcinisanih i dalje raste ne bi bilo nerealno očekivati ni da se "širenje virusa potpuno zaustavi ili svede na sporadično pojavljivanje".

"Pri tome, jako je važno da to bude koordinisana akcija ne samo u našoj zemlji već i u širem regionu, jer jedino tako možemo očekivati zaustavljanje pandemije", naglasio je Trkulja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: