Tvorac vakcine dao prognoze: "Ova zima će biti teška, ali će se učinak vakcine osetiti"

"Učinak nove vakcine protiv kovida 19 znatnije će se osetiti tokom predstojećeg leta, a život bi trebao da se normalizuje do sledeće zime", rekao je jedan od tvoraca vakcine profesor Ugur Šahin, suvlasnik Bionteka.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2020.

09:22

Tvorac vakcine dao prognoze:
Foto: Tanjug/AP

Šahin smatra da će ova zima još biti teška jer vakcina neće imati velik učinak na broj novozaraženih, piše BBC.

Prošle nedelje su Biontek i Fajzer objavili da su preliminarne analize pokazale kako je njihova vakcina delotvorna u 90 odsto slučajeva, odnosno kod koliko može da spreči da se razviju simptomi kovida 19. U testiranjima koje su sproveli učestvovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.
U intervjuu za BBC profesor Sahin je kazao kako je uveren da će vakcina smanjiti prenos virusa među ljudima i tako sprečiti razvoj simptoma kod osoba koje se vakcinišu. Dodao je kako je moguće i da vakcina prepolovi transmisiju virusa, što bi bilo od velikog značaja.

Profesor s Oksforda: Život će se vratiti u normalu na proleće

"Vrlo sam siguran u to da će se prenošenje virusa među ljudima smanjiti zahvaljujući tako visoko efikasnoj vakcini, možda ne za 90 odsto, nego možda za 50 odsto, ali pritom ne smemo da zaboravimo da bi čak i takav postotak mogao da dovede do dramatičnog smanjenja daljnjeg širenja pandemije," rekao je.

Nakon što je u ponedeljak objavljena vest o prvoj delotvornoj vakcini protiv koronavirusa u svetu, ser Džon Bel, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Oksfordu, rekao je da bi život mogao da nam se vrati u normalu do proleća.

"Verovatno sam prvi koji to javno kaže, ali prilično sam u to uveren", rekao je Bel.

Ali prof. Šahin smatra da će za ponovnu normalizaciju života ipak trebati više vremena. Ako se stvari i dalje budu dobro razvijale, vakcina treba da počne da se distribuira ​​"krajem ove, početkom sledeće godine".

"Cilj nam je da se do aprila sledeće godine širom sveta isporuči više od 300 miliona doza vakcina", što bi, istakao je, "tek trebalo da predstavlja početak većeg učinka" vakcine na širenje pandemije. Objasnio je da će se veća delotvornost vakcinisanja osetiti nešto kasnije.

Koliko će trajati imunitet?

"Leto će nam u tome pomoći jer se stopa zaraze leti smanjuje, a nama je jako važno da uspemo da realizujemo visoku stopu vakcinacije do, odnosno pre jeseni i zime sledeće godine."

Istakao je kako smatra da je neophodno da svi programi imunizacije budu dovršeni pre jeseni sledeće godine.

Na pitanje novinara da li je vakcina jednako delotvorna za stariju populaciju kao za mlađu, odgovorio je da će precizniji odgovor moći da da u naredne tri nedelje.

Kazao je i da još nije poznato koliko će trajati imunitet osobe nakon što ona dobije i drugu dozu vakcine.

U svakom slučaju dodatna, ponovna vakcinacija "ne bi trebalo da bude prekomplikovana" ako se ustanovi da je imunitet znatno pao nakon godinu dana. Sahin je rekao i da je "ključna nuspojava" koju su naučnici dosad primetili tek blag do umeren bol na mestu ubrizgavanja vakcine, koji je trajao nekoliko dana, a neki dobrovoljci su dobili blagu do umerenu temperaturu, koja je takođe kratko trajala.

"Nismo primetili nikakve ozbiljne nuspojave koje bi rezultirale prekidom ili pauziranjem naše studije", dodao je.

Vakcinu koju je razvio prof. Sahin u saradnji sa suprugom jedna je od 11 koje su trenutno u završnoj fazi ispitivanja.

Pretpostavlja se da bi dve firme do kraja godine mogle da isporuče do 50 miliona doza vakcine u svetu, čak do 1,3 milijarde doza u 2021.

Evropska medicinska agencija, regulatorno telo EU, pokrenula je ubrzanu proceduru za odobrenje za kandidatsku vakcinu Biontek/Fajzer, kao i za vakcinu koje razvijaju Astra Zeneka i Univerzitet Oksford.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: