Zašto su neki asimptomatični?

Jedna od karakteristika kovida 19 koja zabrinjava naučnike jeste činjenica da, pored pacijenata koji pokazuju jasne znake zaraze, postoje i oni, takozvani asimptomatični, koji su zaraženi, a ne pokazuju znake infekcije. Jedini način da se utvrdi da su inficirani jeste testiranje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Darrian Traynor / Stringer
Foto: Getty/Darrian Traynor / Stringer

Napuljska onlajn novina Fanpejdž prenosi rezultate danskih naučnika sa univerziteta u Arhusu koji su pokušali da objasne tu nepoznanicu.

Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu “Embno reports”, kovid 19 je u stanju da izbegne, da zavara imune ćelije koje se nalaze u ljudskim plućima, a koje, na pojavu bilo koje infekcije, počinju da luče interferon, supstancu koja pomaže imunom sistemu da održi organizam zdravim.

Danski naučnici su pokazali da je koronavirus u stanju da inhibira, da spreči te specijalne ćelije (naučni naziv je macrofagi alveolari) da nakon zaraze virusom pojačano luče interferon i time smanjuju sposobnost organizam da se brani.

Upravo je to razlog zašto se virus, u prvoj fazi zaraze, širi sa zaražene osobe, koja ne pokazuje znake infekcije, na druge sa kojima je zaraženi u kontaktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu