Japanski naučnici utvrdili od čega maske mogu da štite, a od čega ne

Smernice Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i SZO preporučuju nošenje maski za lice kako bi se sprečilo širenje koronavirusne (CoV) bolesti 2019 (COVID-19).

Izvor: B92, msphere.asm.org
Podeli
Foto: Depositphotos/ VitalikRadko
Foto: Depositphotos/ VitalikRadko

Pročitajte još:

Dr Ana Gligić za B92.net odgovara zašto još nema gripa i da li je za to "kriva" korona

Od koronavirusa mozak može da "ostari" 10 godina

Međutim, efikasnost takvih maski protiv vazdušnog prenošenja kapljica / aerosola teškog akutnog respiratornog sindroma CoV-2 (SARS-CoV-2) nije dovoljno poznata.

Japanski naučnici su razvili simulator vazdušnog prenosa zaraznih kapljica / aerosola koji sadrže SARS-CoV-2 proizvedenih ljudskim disanjem i kašljanjem i procenjivali kakva je prenosivost zaraznih kapljica / aerosola i sposobnost različitih vrsta maski za lice da blokiraju prenos. Otkrili su da pamučne maske, hirurške maske i maske N95 imaju zaštitni efekat i da je zaštita bila veća kada je maske nosio zaraženi virusom.

Što je najvažnije, medicinske maske (hirurške maske, pa čak i maske N95) nisu uspele da u potpunosti blokiraju prenos kapljica virusa / aerosola čak i kada potpuno prianjaju. Ovi podaci će medicinskim radnicima pomoći da razumeju kako da pravilnije koriste maske i kolika je njihova zaštita i utvrde da li im je potrebna dodatna oprema da bi se adekvatno zaštitili od zaraženih pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu