Dr Srđa Janković: "Za ovaj talas nam vakcina neće pomoći"

Situacija sa koronavirusom se ubrzano pogoršava, upozoravaju epidemiolozi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Imunolog i član kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je za "150 minuta" da možemo da govorimo o oksfordskoj, kineskoj i ruskoj vakcini, ali da su sve u fazi dokazivanja delotvornosti i bezbednosti i da ne možemo da čekamo na njih.

"Za ovaj talas nam vakcina neće pomoći, a biće još talasa. Čak i kad je budemo imali, vakcinu, ona neće biti čarobni štapić, moraćemo da sprovodimo mere i da živimo sa njima, da nađemo način da ugradimo preventivne mere, a da život teče", rekao je dr Janković.

Za koronavirus kaže da brzo ide s osobe na osobu, da ga je teško zaustaviti bez mera i da svugde gde postoji plodno tlo on se razbukti. Kod nas jesenji talas počinje kasnije, te da još možemo da održimo kontrolu nad epidemijom.

Nije hteo da da tačnu prognozu šta nas očekuje u narednom periodu jer sve zavisi od sprovođenja mera.

"Možemo da zarobimo vrhunac, da ne bi opteretili zdravstveni sistem. Postoje modeli koji kažu šta je najverovatnije, ali ja bih akcenat prebacio na ono što možemo da učinimo. Pošto je ubrzan protok virusa, sad pogotovo ima smisla nositi masku. Virus ide s osobe na osobu, ali kapljice lebde neko vreme, pogotovo u zatvorenom prostoru. Ako je svi nosimo, može da svede put prenosa na jedan odsto", dodaje.

S obzirom na to da je sezona slava počela, imunolog ističe da ne znači da ne treba da slavimo, ali da je proslavimo tako da nikoga ne dovodimo u opasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu