Počinje da radi besplatno savetovalište za astmatičare

Udruženje pacijenata "Pobedimo astmu i alergije" (A3), u saradnji sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu, pokrenulo je besplatne onlajn konsultacije za obolele od astme sa pulmolozima te zdravstvene ustanove.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, maxximmm1
Foto: Depositphotos, maxximmm1

U akciji pod nazivom "Kec na deset", održaće se deset onlajn personalizovanih savetovališta preko aplikacije Zum, a prvo savetovanje počinje danas.

Konsultacija će trajati 20 minuta po pacijentu.

Tokom narednih 10 nedelja više od 100 pacijenata biće u prilici da dobije savete u vezi sa tegobama koje ih muče.

Čitava akcija „Kec na 10“, deo je globalnog projekta "Asthma zero", navodi se u saopštenju Udruženje pacijenata "Pobedimo astmu i alergije".

"Konsultacije su besplatne, ali zakazivanje je obavezno. Namenjene su pacijentima koji boluju od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i ostalih plućnih tegoba", kaže Ivana Vračar, predsednica udruženja pacijenata A3.

Prijavljivanje i zakazivanje se obavlja putemstranice "Pobedimo astmu i alergije" na Fejsbuku (poruke u inbox) i putem imejl adrese: pobedimo.astmu.alergije@gmail.com.

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva u svetu. Ne postoje precizni podaci o broju obolelih, ali poslednje statistike govore da oko osam odsto odraslog stanovništva boluje od astme, dakle oko 500.000 ljudi u Srbiji.

Karakterišu je epizode otežanog disanja, serije kratkog daha, stezanja u grudima i kašalj.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljiljana Timotijević kaže da se postepeno povećava broj pacijenata sa dokazanom kliničkom slikom kovida 19 i da verovatno zbog toga manji broj pacijenata sa astmom dolazi kod lekara.

"Ovo je period u godini kada uglavnom imamo uvećan broj asmatičara, jer cveta korov, što predstavlja pojačanu tegobu za njih, međutim sada, zbog epidemije korona virusom situacija je drugačija. Nikad nismo imali manji broj pacijenta, novodijagnostikovanih i starih asmatičara, a to nam dokazuje samo da među njima vlada strah od kontakta i dolaska u zdravstvene ustanove", rekla je dr Timotijević, a navodi se u saopštenju.

Naglašava da su se lekari u vanrednoj situaciji trudili da održe kontakt sa pacijentima putem telefona, mejlova, a da je sada zahvaljujući Udruženju A3, ostvaren novi vid onlajn kominukacije.

Normalan život sa astmom je moguć ukoliko je ona kontrolisana. Međutim, kod velikog broja pacijenata, zbog neodgovarajuće terapije i nepravilne upotrebe inhalera, dolazi do česte pojave simptoma, poput gušenja i napada, koji se samo trenutno saniraju lekovima za olakšanje simptoma.

Istraživanja koja su rađena u svetu pokazala su da je kod četvrtine lečenih pacijenata astma nekontrolisana, a ponegde čak i kod polovine pacijenata.

Više od 50 odsto pacijenata nije uzimalo terapiju svakodnevno kako im je propisano, dok je 92 odsto ispitanika mislilo da dobro kontroliše svoju astmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu