Koliko nam zaista traju antitela od preležanog koronavirusa? VIDEO

Od stizanja pandemije u Srbiju u laboratorijama Instituta za primenu nuklearne energije urađene su analize 15.000 osoba, ali nisu svi bili pozitivni na koronavirus.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Njihova najnovija istraživanja pokazuju da će pacijenti koji su bili pozitivni na kovid 19 najverovatnije godinu dana biti imuni na tu bolest.

"Antitela će trajati godinu do godinu i po dana, to je neka vrsta pretpostavke. Ono što znamo je to da sedam meseci, koliko najduže pratimo pacijente, ta antitela opstaju u organizmu, da kod pacijenata koji su razvili visok nivo antitela ne dolazi do nekog naglog pada vrednosti, padnu za nekih 5 odsto i zbog svega toga se pretpostavlja da će ona trajati minimum godinu dana", otkriva za "150 minuta" Marija Gnjatović, naučna saradnica INEP-a.

Postoje pacijenti kod kojih, kako objašnjava, brzo nestanu antitela, to su oni koji su asimptomatski ili sa vrlo blagom kliničkom slikom preležali kovid 19 i u startu razvili niske vrednosti antitela. Te vrednosti su toliko opale da više ne mogu da se mere, ali ti pacijenti su svakako nekako zaštićeni.

"Antitela su samo jedan od parametara imunološkog sistema koji učestvuju u odbrani, tu su i imunološke ćelije koje pamte kontakt sa virusom Sars-CoV-2, tako da neka vrsta zaštite postoji i ko dođe u kontakt sa virusom, organizam će brže savladati bolest."

Pre nekoliko dana je na sednici Kriznog štaba usvojena primena brzog antigenskog testa. Prema rečima Gnjatovićeve, to je test koji detektuje proteine virusa, koji je u stvari dopuna PCR testu.

"On ne može biti bolji od PCR testa, ali može se koristiti za masovno testiranje mnogo većeg broja uzoraka. Sa druge strane kada prođe period u kome se virus nalazi u gornjim disajnim putevima, kada PCR ili brzi antigenski test može da potvrdi prisustvo virusa, dolazimo na primenu seroloških testova, to je od dve nedelje, pa nadalje od pojave prvih simptoma. Zlatni standard u primeni seroloških testova je elisa test, koji je institut INEP napravio. Radimo testove na lični zahetev", dodaje Gnjatovićeva.

Koriste se trenutno i brzi serološki testovi. Oni su trenutno u upotrebi u kovid-ambulantama.

Kad se primenjuje IgM, a kad IgG testiranje saznajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu