Austrija zabranila vizire: Javnost zbunjena ovom odlukom

U Austriji su stupile na snagu nove mere zaštite i suzbijanja koronavirusa, a jedna od njih je i zabrana nošenja vizira.

Izvor: B92, Nova.rs
Podeli
Ilustracija Foto: Prinskrin/TV Prva
Ilustracija Foto: Prinskrin/TV Prva

Zbog ogromnog broja novozaraženih pacijenata, austrijske vlasti uvele su niz mera u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa, a javnost je najviše zbunila mera zabrane zaštitnih vizira.

Zvaničnici su procenili da su maske koje dobro prijanjaju uz lice jedina odgovarajuća mera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima, dok druge zaštite za lice i nos nisu dovoljne.

Razlog za zabranu vizira i mini-vizira koji stoje na bradi i pokrivaju usta i koliko-toliko nos i koje najčešće nosi osoblje u restoranima i prodavnicama, jesu studije koje navode da ovakva vrsta pokrivke nije dovoljna u sprečavanju širenja aerosola u poređenju sa klasičnim maskama, koje dobro pasuju uz usta i nos.

"Mehanička sredstva zaštite poput ‘vizira’ ili ‘mini-vizira’ su se pokazala neadekvatnim u sprečavanju širenja kovida 19 i moraju biti zabranjeni", navodi se u objašnjenju austrijskih zvaničnika.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske, biće izuzete iz ovog pravila.

Jedna američka studija objavljena u septembru pokazala je da viziri pružaju najmanju zaštitu od korone od svih "maski". Simulacijom je pokazano da vizir može da zaustavi širenje kapljica u trenutku kijanja ili kašljanja, ali da se aerodoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugroze druge osobe.

Nemački Institut "Robert Koh" takođe se oglasio saopštenjem u kome navodi da upotreba vizira ne može da bude alternativa pokrivanju usta i nosa, jer postojeće studije pokazuju da viziri ne apsorbuju izlučene respiratorne kapljice.

strana 1 od 72 idi na stranu