Kompanije u SAD ipak nastavljaju sa ispitivanjem vakcine

Farmaceutska kompanija "AstraZeneka" nastaviće s kliničkim ispitivanjima svoje eksperimentalne vakcine protiv kovid 19 u SAD, nakon što je dobila odobrenje nadležnih organa, a i "Džonson i Džonson" se takođe priprema da nastavi sa ispitivanjima svoje vakcine, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto/scukrov
Foto: Depositphoto/scukrov

"AstraZeneka" je obustavila klinička ispitivanja u SAD 6. septembra, nakon što je kod dobrovoljca koji je učestovao u ispitivanjima u Velikoj Britaniji dijagnostikovan transverzalni mijelitis.

Ova kompanija je saopštila da nije neobično da se neki dobrovoljac razboli tokom kliničkih ispitivanja, kao i da je američka Uprava za hranu i lekove pregledala evidenciju o bezbednosti vakcine, prikupljenu u ispitivanjima širom sveta i zaključila da testiranja mogu da se nastave.

"AstraZeneka" je u toku prošlog meseca nastavila sa ispitivanjima u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, iako je u to vreme Uprava za hranu i lekove još proučavala evidenciju o bezbednosti vakcine.

"Džonson i Džonson" je ispitivanja prekinuo prošle nedelje zbog toga što se jedan dobrovoljac razboleo.

Ova kompanija je u petak saopštila da nastavlja sa kliničkim ispitivanjima zato što nije pronašla dokaze da se dobrovoljac razboleo zbog vakcine.

Iz kompanije navode da će se sa ispitivanjima ponovo danas, kao i da bi do kraja ove ili početkom sledeće godine trebalo da budu dostupni podaci o efikasnosti vakcine.

Kompanija takođe namerava da razgovara sa vlastima drugih zemalja i da u njima nastavi sa ispitivanjima.

Zvaničnici i eksperti brinu da bi politički pritisak mogao da podrije postupak izdavanja odobrenja za vakcine od strane Uprave za hranu i lekove. Oko četvrtine Amerikanaca tvrdi da nije sigurno da li bi primilo vakcinu protiv kovid 19.

Najava nastavka kliničkih ispitivanja vakcina protiv kovid 19 u SAD usledila je deset dana pre održavanja predsedničkih izbora u ovoj zemlji, od čijih će rezultata zavisiti dalji odgovor na pandemiju u ovoj zemlji.

strana 1 od 72 idi na stranu