Vodite računa o simptomima: Zbog čega sve možete da završite u kovid-ambulanti?

Željko V. (25) nedavno je doživeo neprijatnost tako što je najpre pušten u jedan beogradski Dom zdravlja jer nije imao temperaturu, a onda već sa šaltera vraćen i poslat u kovid-ambulantu zbog upale grla.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: deposit AndrewLozovyi
Foto: deposit AndrewLozovyi

Bio je zatečen situacijom i praznom čekaonicom i nije mu bilo baš najjasnije zašto da ide na mesto visokog rizika ako već nema temperaturu, koja je jedan od glavnih indikatora da li da se neko šalje u kovid-ambulantu. Ali povišena temperatura očigledno nije jedini pokazatelj, jer postoje i drugi, manje poznati simptomi zbog kojih ćete pomoć za neku od tegoba morati da potražite tamo gde dolaze oni za koje se sumnja da imaju SARS-CoV-2.

"Pomalo malaksao i sa bolom u grlu pri gutanju krenuo sam kod svog izabranog lekara. Sestra na ulazu mi je izmerila temperaturu i pustila me da prođem nakon što se pokazalo da je manja od 37 stepeni C. Međutim, druga sestra na šalteru me pitala zbog čega dolazim, i kako sam pomenuo da sam tu zbog bola u grlu, tako je skočila i demonstrativno mi rekla: 'Idite odmah u kovid-ambulantu'", otkriva Željko iz Beograda.

Ovaj mladić nije jedini koji je vraćen iako nije imao temperaturu, a verovatni ni poslednji.

"U ovom trenutku svi smo potencijalni kovid-pacijenti i vršimo kontrolisano puštanje. Ne postoji 100 odsto siguran metod kojim bi neko mogao da vas etiketira. Zato insistiramo na tome da svi nosimo maske, i mi zaposleni i pacijenti. Na samom ulazu se meri temperatura, ali ona nije jedini parametar da li će neko ući u Dom zdravlja. Sestra na ulazu treba da pita i za razlog dolaska, a pacijent treba da bude dovoljno pošten", objašnjava prim. dr Snežana Despotović Kušljević iz DZ "Palilula" za B92.net.

Foto: deposit/ AllaSerebrina
Foto: deposit/ AllaSerebrina

Kako kaže, dešavalo se da do lekara dođu pacijenti sa pozitivnim nalazom i pokažu mu to tražeći mišljenje, a da to nisu prijavili na ulazu u dom zdravlja.

"Zamislite koliko su ljudi mogli da zaraze u čekaonici. Zato ne puštamo sve pacijente odjednom i svi nose maske. Na ulazu tražimo anamnezu i merimo temperaturu. Oni koji imaju bol u grlu, bili su u kontaktu sa zaraženom osobom, otežano dišu, imaju plitak dah i dijareju dužu od tri dana takođe će biti upućeni na kovid-ambulantu, bez obzira na temperaturu tela", navodi načelnica opšte medicine DZ "Palilula".

Pošto oni sa hroničnim sinuzitisom (upalom sinusa) često imaju blago povišenu temperaturu, zapušen nos i glavobolju, dobro je da to pomenu na ulazu kako ih ne bi vratili, dodaje dr Despotović Kušljević.

Kako je ovo vreme kada je potrebno, koliko brzo reagovanje, toliko i da brinemo o drugima, dobro je da znate koji su to "sporni" simptomi zbog kojih je najbolje da se prvo obratite u kovid-ambulantu. Uštedećete i sebi i drugima vreme, i sačuvati nekome zdravlje.

strana 1 od 72 idi na stranu