"Oko 15 odsto pacijenata bude hospitalizovano"

Od ukupnog broja potvrđenih pacijenata, odnosno onih koji su pozitivni na kovid 19, njih 15 odsto bude hospitalizovano, izjavila je danas članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

15:41

Default images
Ilustracija/Foto: depositphoto/vilevi

"Kada gledamo analizu svih osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa u odnosu na uzrasne grupe, možemo da vidimo da praktično prethodnih nedelja je oko 85 potvrđenih slučaja bilo u uzrasnoj grupi do 60 godina", poručila je dr Kisić Tepavčević, na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Kako je objasnila, sve osobe koje nemaju imunitet, a koje su došle u kontakt sa osobom koja ima virus mogu da se inficiraju.

"Kako će da bude dalji klinički tok bolesti je nepredvidljiv", dodala je.

Kako kaže, pod rizikom je radno aktivno stanovništvo, kao i mlađe osobe koje bez pridržavanja mera dolaze u kontakt sa većim brojem ljudi.

"Uzor treba da nam budu najstariji sugrađani koji se najsavesnije ponašaju. Takođe, deca koja idu u škole se ponašaju savesno", ukazala je.

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa, poručila je da je Srbija "svetla tačka na kovid mapi Evrope trenutno".

"Mi smo 23. juna postali kovid-bolnica. To su bile bilateralne pneumonije, i ti pacijenti su brzo stizali do respiratora", rekla je, te dodala da je srećna što su danas sa respiratora skinuli čoveka koji je na njemu bio 41 dan, jer se oporavio.

"Trenutno se ne zna da li će biti porast broja teže obolelih pacijenata, ali za sada ima manje bržih slučajeva koji slabo reaguju na terapiju", objasnila je dr Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: