Dr Kisić Tepavčević za B92.net: Od ponedeljka novi kontingent od 30.000 vakcina, a posle još

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je za B92.net da u ponedeljak iz Francuske stiže četvorovalentna vakcina iz Francuske (Pasterova), a nakon toga vakcine iz Holandije.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Printskrin/B92
Foto: Printskrin/B92

"Iz Francuske će stići 30.000 vakcina protiv gripa od ponedeljka, a nakon toga će stići još 200.000 doza iz Holandije (Mylan)", otkriva zamenica Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ova odluka je doneta nakon velikog interesovanja građana koje je dovelo do nestašice vakcina protiv sezonskog gripa u nekim delovima Srbije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Beograd, koje nam je predočila direktorka Batuta dr Verica Jovanović, do sada je u Srbiji utrošeno 400.000 vakcina protiv gripa, među kojima su i "Torlakove", koje nisu namenjene onim najstarijima.

Ministarstvo zdravlja je ranije najavilo da je na nivou cele Srbije planirana nabavka više od 500.000 vakcina - 200.000 od Instituta Torlak, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača. Kako je napomenuto na samom početku vakcinacije, ukoliko interesovanje bude veće od planiranih količina, moguća je dodatna nabavka.

strana 1 od 72 idi na stranu