Lečenje krvnom plazmom delotvorno samo na početku bolesti

Korišćenje krvne plazme oporavljenih od koronavirusa za lečenje obolelih je od male koristi, pokazalo je najnovije kliničko istraživanje obavljeno u Indiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphoto/Flydragonfly
Foto: Depositphoto/Flydragonfly

Rezultati istraživanja objavljeni su u britanskom medicinskom žurnalu BMJ i pokazali su da lečenje krvnom plazmom nije smanjilo niti sprečilo smrtnost od koronavirusa, prenosi Rojters.

Istraživanje je obavljeno na osnovu proučavanja 464 hospitalizovana pacijenta od kovida 19 i pokazalo se da lečenje krvnom plazmom veoma malo utiče na suzbijanje virusa.

Ispitivanje se vršilo tako što su zaraženi pacijenti podeljeni u dve grupe - jedna je primala dve transfuzije rekonvalescentne plazme, u razmaku od 24 sata, uz najbolju standardnu negu, a druga grupa samo najbolju standardnu negu.

Posle sedam dana kod pacijenata lečenih plazmom poboljšali su se neki simptomi poput disanja i zamora, ali broj smrtnih slučajeva nije se smanjio.

Sajmon Klark, stručnjak za celularnu mikrobiologiju na univerzitetu Riding, rekao je da krvna plazma nema kliničku korist.

Virusolog sa istog Univerziteta Jan Džons smatra da plazma ima efekta ako se da nekome ubrzo nakon što oboli od virusa, kao i da će se istraživanje uticaja plazme nastaviti.

strana 1 od 72 idi na stranu